Уникални гробници! Чудо в Рациария

Те са с монолитен градеж, в тях са погребани богаташи

Уникални гробници! Чудо в Рациария | StandartNews.com

Уникални гробници откриха археолозите в антична Рациария. 

17 впечатляващи гробни съоръжения от некропола на древния град намериха учените по време на спасителни разкопки между селата Арчар и Държаница. 

Пет от тях са гробници, а 12 - гробове в ями. По думите на археолога доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей - БАН откритите гробници са изключително масивни, дори монументални.

„Те са с тухлен градеж, полуцилиндрични сводове, три са еднокамерни, една е двукамерна, а петата е много интересен тип. Тя е каменна гробница с дромос (преддверие), което съдържа стълби. Фактически по този вход е влизано във фамилната гробница и там са били препогребвани починалите граждани на Рациария“, обясни Димитров за БТА.

Тази гробница е намерена точно под асфалта на стария път. В камерата ѝ са открити останки от пет отделни човешки индивида. 

„В началото на социалистическата епоха, когато е асфалтиран пътя между Арчар и Държавница, тя е била видяна, но не е била проучена и е консервирана от строителите. Гробницата е разкрита и изцяло проучена от нашия екип, като по мнението и препоръките на консерватора Калин Тодоров трябва да се запази и съхрани под новия път“, разказа археологът. 

„Идеята е четирите гробници, разположени до самото трасе на пътя, да бъдат запазени и да се оформи малък център, в който да се посещават и разглеждат от туристите некрополите на Рациария“, допълни той.

 
По думите му това са впечатляващи гробни комплекси. Най-голямата сред тях е двукамерната гробница, която най вероятно е от типа римски фамилни мавзолеи и е с площ около 45 квадратни метра. Стените са с широчина между 70 и 80 см. - параметри типични за римските сгради.

„Това показва колко много материал и финанси са вложени в тези гробни комплекси, като още един път дава сведения за голямото развитие на Римската колония Улпия Рациария“, отбеляза доц. Димитров.

Спасителните разкопки са финансирани от Община Димово и са във връзка с рехабилитация на пътя между селата Арчар и Държаница. Само в канавките и банкетите на новото строителство се откриват големи зони от некропола на антична Рациария - зона, в която не е работено почти 60 години.

Тази година се планира най-голямото проучване в цялата история на изследванията на античния град Рациария. „С 400 000 лв. от бюджета ще продължи проучването на най-големия архитектурен комплекс, известен като римските императорски терми, който е добре запазен и с голям експозиционен потенциал“, каза още доц. Здравко Димитров.

В продължение на 7 века Рациария е един от основните центрове на римската власт на Дунава.

Първоначално е бил римски военен лагер - преди първи век, когато римляните идват да колонизират тракийските земи, по времето на император Траян става римска колония, а през 4 – 6 век става дори столица на една от провинциите на Римската империя, бил е много богат град.

Край село Арчар са останките от най-големите императорски римски терми у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай