Удряме по масата! Декларация за Бранд България

5 нови Чудеса в ЮНЕСКО предложи форум на Общество "Културно наследство"

Удряме по масата! Декларация за Бранд България | StandartNews.com

Декларация до кабинета, парламента, президентството с настояване Бранд България да стане стратегически държавен приоритет, за да може страната ни да се представи достойно като домакин на едно от най-мащабните в света събития - 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, правят участниците във форума "Бранд България – Чудесата в ЮНЕСКО". Сесията на ЮНЕСКО в София ще се състои през лятото догодина. 

ВИЖ ОЩЕ: Чудесата в ЮНЕСКО! Илияна Йотова: Да бъдем повелители на нашето бъдеще

Декларацията ще бъде изпратена и до всички партии, участващи в изборите. Целта е те да включат Бранд България в програмите си и да реализират новия, модерен разказ за културата и туризма на страната ни в 51-ото НС, реши още конференцията "Бранд България – Чудесата в ЮНЕСКО". 

Тя бе организирана днес в София от Общество "Културно наследство", българския представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент – Европа Ностра. 

Конференцията се проведе в партньорство с медия „Стандарт” и националната кампания „Чудесата на България”. В нея участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, зам.-председателят на 50-ото НС проф. Андрей Чорбанов, министърът на културата Найден Тодоров, зам.-министъра на туризма Павлин Петров, плеяда кметове, историци, археолози, представители на БАН и университетите, посланици, неправителствени организации и медии. 

ВИЖ ОЩЕ: Власт и учени с програма за Чудесата ни в ЮНЕСКО

Форумът припомни 20-те конкретни предложения за Бранд България, направени на 30 януари по време на конференцията "Бранд България - модерният разказ за културата и туризма", които бяха внесени в Министерски съвет, но потънаха в политическото безвремие. Учени, неправителствени организации и бизнес настояха работата ребрандирането на страната ни да започне незабавно. 

Аларма до институциите и партиите

Предлагам да излезем с декларация, която да адресираме до всичките парламентарно представени в момента партии, както и до онези, които ще се явят на състезанието на 27 октомври с ясното настояване в техните политически документи и програми да бъде заложен Бранд България, заяви д-р Мартин Захариев, зам.-председател на Националния борд по туризъм. Идеята му бе приета и документът ще бъде изработен, внесен в държавните институции и изпратен на партиите още следващата седмица. 

Целта на форума "Бранд България - Чудесата в ЮНЕСКО" бе да прикове отново вниманието на властта към Бранд България и да представи визията на министъра на културата Найден Тодоров за сесията на ЮНЕСКО в България.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Домакинството на ЮНЕСКО ще издигне България в нова роля

Двете теми са неразривно свързани. Не можем да говорим как страната ни ще се представи като домакин на ЮНЕСКО догодина, ако нямаме Бранд България, каза Славка Бозукова, председател на общество "Културно наследство", издател и главен редактор на "Стандарт". 

Над 4000 гости от 200 държави

Съдба или целенасочен избор – България е на прага на едно от най-внушителните събития в най-новата ни история. Идното лято в София ще дойдат над 4 000 висши представители от близо 200 страни и ако се съди по последните две подобни събирания  – в Саудитска Арабия и в Делхи, броят на присъстващите ще е много по-внушителен, каза Бозукова. Тя припомни, че страната ни от 40 години няма нов обект от материалното наследство, минал под егидата на ЮНЕСКО.

Бранд България не е просто разказ за миналото, а разказ за бъдещето - за туризма, за иновациите, за талантите, за младите хора, категорична бе вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя призова да бъдем повелители на бъдещето си така, както в древността хората от Провадия Солницата са били повелители на най-ценното нещо - солта.

Случайно или не сме в предизборна кампания. Нека политиците обърнат внимание на културата, защото тя отсъства от дневния им ред. Ако загубим отношението си към духа и културата, пътят не е розов, каза Йотова.

ВИЖ ОЩЕ: Чудесата в ЮНЕСКО! Найден Тодоров: Искаме да променим визията за България

Бранд България е заложен в националната стратегия за развитие на културата. Вярваме, че той е нужен за визията на България пред света, подчерта министърът на културата Найден Тодоров.

Предложения за ЮНЕСКО - до 7 октомври

Министерство на културата вече е започнало подготовката за българското домакинство на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Дали сме срок до 7 октомври, съобщи министър Тодоров. И обясни защо Министерството на културата е настояло сесията на ЮНЕСКО да се проведе именно в България. 

„Ние сме наясно със състоянието на културните ценности и с психологията на българина. Искаме да форсираме тяхното обгрижване, да поставим срокове и точни цели. Защото така работим най-добре. Ще цитирам един световен музикант, Ленард Бърнстейн, който казва: „За да се постигнат велики неща, е нужна гениална идея и недостатъчно време“. Е, ние поставихме срок - сесията на Комитета на ЮНЕСКО“, сподели министър Тодоров. 

ВИЖ ОЩЕ: Нова мода в туризма у нас. Чужденците полудяха по нещо уникално

Според него трябва да се постави акцент върху развитието не просто на туризма, а на културният туризъм. По думите му има страни, в които културният туризъм е част от националната стратегия. А страната ни по мнението на министър Тодоров се цели в грешен таргет. За пример той даде Община Несебър и жителите там. „Надяваме се да успеем да им помогнем да осъзнаят колко по-добре е за тях това, което се случва с ЮНЕСКО“, посочи Найден Тодоров.

Парламентът никога не е бил негативен към културата, важна е инициативата на Министерски съвет - да внася законопроекти за културата. Има теми, които са обединяващи, така че призовавам всички за активност за законодателни промени за културата, подчерта зам.-председателят на 50-ото НС проф. Андрей Чорбанов.

ВИЖ ОЩЕ: Чудесата в ЮНЕСКО! Андрей Чорбанов призова за законопроекти, свързани с културата

Бум на посещенията в музеи

Нова тенденция в развитието на туризма в България отчете ресорния зам.-министър Павлин Петров. Чужденците, които идват в България, вече не търсят само плажове, купони и ски. Има бум на интереса към музеите. 

56,4% ръст на посещенията в музеите и то на чуждестранни туристи отчита Министерството на туризма 2023 година спрямо 2021 г. 988 000 чуждестранни туристи са влезли в българските музеи миналата година, съобщи Петров.

5 нови Чудеса в битка за ЮНЕСКО

България ще се бори 5 нови Чудеса от древното й културно-историческо богатство да станат част от световното наследство под егидата на ЮНЕСКО, обединиха се участниците във форума "Бранд България - Чудесата в ЮНЕСКО". 

ВИЖ ОЩЕ: Разлог с голям удар за ЮНЕСКО! Прави нещо уникално

Това са: първият град в Европа Провадия Солницата - най-древният солодобивен център на Стария континент, античният град Хераклея Синтика край Петрич, Плиска - първият град от камък в Европа, църквата "Света София", в която през ІV век е подписан Едиктът на толерантността, провъзгласил християнството за официална религия в Римската империя, и целия историко-археологичен резерват "Шуменска крепост".

ВИЖ ОЩЕ: Отец Лъчезар: Църквата "Света София" заслужава да е в ЮНЕСКО

Кукери посрещат гостите от цял свят

Разлог е готов да посрещне с кукери гостите от близо 200 държави, които ще дойдат догодина у нас по време на българското домакинство на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, съобщи кметът на града Красимир Герчев.

Освен материалното наследство трябва да покажем и нематериалното, каза той. И припомни, че Разлог е носител на приза „Пазител на традициите”. При нас са Добърските баби, както и много други уникални традиции, посочи кметът. И заяви: „Това може да бъде представено на сесията на ЮНЕСКО”.

Форум в Петрич презентира Хераклея Синтика

Специален форум в Петрич, който да вдигне кандидатурата на античния град Хераклия Синтика за ЮНЕСКО и да презентира България чрез културно-историческото и наследство, предложи кмета на Града Димитър Бръчков. Той настоя античното бижу да бъде едно от местата, на които ще бъдат заведени гостите от цял свят, дошли в България за 47-ата сесия на ЮНЕСКО. 

Трябва да насочим вниманието си към Югозападна България и да покажем нашето духовно богатство.  Община Сандански може да покаже антична, средновековна, възрожденска България, каза кметът Атанас Стоянов.

ВИЖ ОЩЕ: Атанас Стоянов: да покажем богатството на Югозападна България

Провадия Солницата е с най-голям шанс за ЮНЕСКО, категоричен бе големият историк доц. Тодор Чобанов. Най-старият солодобивен център в Европа обаче не е в индикативната листа. Затова Министерство на културата трябва бързо да придвижи документацията му, посочи историкът, който е бивш зам.-министър на културата. 

ВИЖ ОЩЕ: Доц. Чобанов: Провадия Солницата и Плиска - с най-голям шанс за ЮНЕСКО

Според него другият обект с безспорни възможности за влизане в ЮНЕСКО е Плиска - в категорията "Културен пейзаж". 

Тайните на Мадара

Нови Чудеса от древното наследство на Шумен в ЮНЕСКО поиска общината. Тя работи за подаване на кандидатурите на обектите.

Целият историко-археологичен резерват "Шуменска крепост" да бъде под закрилата на ЮНЕСКО, апелира Даниела Русева, зам.-кмет на Шумен.

Храмът на толерантността

Легендарният столичен храм "Света София", в който през ІV век е подписан едиктът на толерантността, утвърждаващ християнската религия в Римската империя, да стане част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, пъ предложи свещеникът отец Лъчезар, който служи в "Света София". В подземието н църквата има изключителни артефакти. 

ВИЖ ОЩЕ: Шумен с акция за нови Чудеса в ЮНЕСКО

Библиотеките съхраняват огромно завещание от изключителна важност. Това са така наречените документи за местната история. Те са много модерни в момента. Разкриват как са живели хората преди и какво от стария опит могат да почерпят, за да живеят добре и в утрешния ден. Така библиотеките имат огромна роля за представяне на културно-историческото наследство, включително за новите обекти и традиции, които да предложим за влизане в ЮНЕСКО, каза доц. Анета Дончева, председател на Българската библиотечно-информационна асоциация.

 

ВИЖ ОЩЕ: Библиотеките с таен коз за ЮНЕСКО. Голяма новина

За да бъдат популяризирани "Чудесата на България" е необходимо да има обучени и квалифицирани кадри. В тази връзка в УНСС е една от най-добрите катедри обучаващи специалисти по туризъм, заяви проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики в УНСС. 

ВИЖ ОЩЕ: Цветана Стоянова: Имаме нужда от обучени и квалифицирани кадри

Пазители на 7 цивилизации

Висшата стратегия за България е културната стратегия. Защото ние сме не само наследници, но и пазители на посланията на седем цивилизации. Ние сме длъжни да пренесем тези послания през вековете. Това заяви писателят и издател акад. Иван Гранитски. 

ВИЖ ОЩЕ: Иван Гранитски: Ние сме наследници и пазители на 7 цивилизации

ВИЖ ОЩЕ: Проф. Денчев предложи книжовността и читалищата за Бранд България

Председателят на Общото събрание на УниБИТ проф. Стоян Денчев предложи включването на българската книжовност и на читалищата към Бранд България.

ВИЖ ОЩЕ: Бранд България с Национален план за действие. 20 предложения на бюрото на Габриел

БРАНД БЪЛГАРИЯ – МОДЕРНИЯТ РАЗКАЗ ЗА КУЛТУРАТА И ТУРИЗМА

ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА ФОРУМА, ПРОВЕДЕН НА 30 ЯНУАРИ 2024 Г.,

ВНЕСЕНИ В МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

  • Национален план за действие.
  • Междуведомствена работна група Бранд България.
  • Изработване на Национална стратегия Бранд България.
  • Нови лого и слоган на България.
  • Провеждане на специално съвместно заседание по темата Бранд България на комисиите по туризъм и по култура в Народното събрание.
  • Подобряване на инфраструктурата.
  • Комплексна реклама на България.
  • Подобряване на базата за обслужване на туристи в общините.
  • Мерки за решаване на проблема с липсата на кадри.
  • Включване на водата в Бранд България.
  • Включване на инвестициите в Бранд България.
  • Представяне на Бранд България като топ дестинация за иновации и културно-исторически туризъм на Международното изложение ЕХРО 2025 в Япония.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
RobBik
преди 12 часа

Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може:--- https://come.ac/manx

Откажи