Тюленово: Истории за пирати, наполеони и жена на борда

Мястото е магическо за любителите на приключения и гмуркачите

Тюленово: Истории за пирати, наполеони и жена на борда | StandartNews.com

Свързват пещерните градове със сарматската цивилизация

Село Тюленово е едно от най-живописните места по българското Черноморие. То се намира до град Шабла, на 30 км от граничен пункт Дуранкулак и на 80 км от Варна, близо до популярният Камен бряг. Мястото е известно с каменистия си бряг, стръмните отвесни скали, подводните пещери и чудните истории, разказвани от местните хора.

Легенди за тюлените монаси 

Старото наименование на селото е Калъч кьой ("село на сабята"). Тук са живели гагаузи (християни от тюркски произход), а по-късно се заселват и българи от вътрешността на страната, предимно от Котелския край. През 1942 г. селото е преименувано Тюленово заради тюлените от вида монах, които се появяват тук. Разказват, че през 30-те години на миналия век, когато тази територия е била румънска, кралица Мария - създателката на Двореца в Балчик, получила за подарък двойка тюлени. Владетелката решила да ги пусне на свобода. Животните се адаптирали и създали поколения, които обитавали подводните пещери на Тюленово.

Днес местните обичат да разказват легенди, че в пещерите покрай брега все още живеят тюлени.

Истината е, че от десетилетия никой не е виждал тюлени край Тюленово. Но за сметка на това може да се насладите на играта на делфини, които се появяват по тези места.  

Самотника и Скалната арка

Бреговете тук са в червени цветове, стръмни, спускащи се поне 20-30 метра надолу до морето. Има невероятни подводни пещери, които привличат любители на гмуркането. Тук всяко местенце си има име: "Ашалък", "Киприя", "Дупката", "Мартина". Най-дълбоки са дупките в местностите Мартина, Самотника и Самотната канара. Самотника е скала, която е в страни от целия ансамбъл. Тя стърчи като самотен войн. Любима е на екстремните катерачи.

Най-впечатляваща е Скалната арка. Тя започва от сушата и се спуска в морето. Подобно природно творение е единствено по рода си на Стария континент. Образувала се е от разрушителната сила на морската вода. Тя е любимо място на фотографи, любопитни туристи, които си правят снимки и авантюристи, пробващи късмета си със скок от арката. Това е доста опасно не само заради височината, но и защото дъното е осеяно с подводни скали. В началото на 2020 г. екоминистерството обяви Скалната арка за природна забележителност и забрани катеренето по нея. Къмпингуването на палатка, кемпер или с каравана също е забранено, както и паленето на огън. 

Най-дългата подводна пещера 
 

Най-дългата подводна пещера в България - цели 107 метра, също е край край бреговете на Тюленово. Наричат я Тюленовата пещера. Именно в нея през 1978 г. са открити останките от последния тюлен монах, живял в тази акватория. В района има много подводни пещери, които обаче са достъпни само за опитни гмуркачи при спокойно море.

Огньове, хоро и изгубено имане

В миналото пиратството в района от село Калъч кьой до днешната граница с Румъния е било много популярно. Местните примамвали корабите към брега в бурно време като палели огън и играели хоро около него. Така пламъкът приличал на мигащ фар. Моряците насочвали корабите към светлината и ги разбивали в скалите край Тюленово. След това местните прибирали плячката. И днес морското дъното в района е пълно с различни предмети.

На 22 февруари 1898 г. край бреговете на Тюленово се разразила силна буря. Румънският кораб "Метеора" се ударил в скалите и заседнал. Този път местните жители се притекли на помощ и спасили пътниците и екипажа. Трима души обаче загинали - един огняр, един сервитьор и една красива французойка. Тя била и единствената жена на борда. В отчаян опит да се спаси от потъващия кораб, тя скочила в морето заедно с чантичката си, в която имало 2000 златни наполеона. Местните хора разказват, че и до днес има хора, които се гмуркат, за да търсят изгубеното имане. Дали това е мит или реалност, знае само моретоЕ

Подземни градове

Местните разказват, че между Тюленово и Камен бряг има скални манастири и цели пещерни градове. Изследователите ги свързват със сарматската цивилизация отпреди 15 века! Подземните градове са имали и светилища, които по-късно стават отшелнически килии. В по-близкото минало мореплавателите ги използват като складове за стоките, които пренасят. В тези скални ниши има изрисувани кораби, кръгове, кръстове и други фигури.

Близо до Тюленово е най-старият праисторически некропол - край Дуранкулак. Макар днес Северното Черноморие да изглежда като далечно място, където нищо не се случва, тук са открити останки от едни от най-древните цивилизации, пише сайтът patepisanici.com.

Без плаж, но на риболов

Тюленово не е място, където да се излежавате на плаж с пясък, защото няма такъв. Добре е да сте опитен плувец, тъй като са малко подходите към сравнително равно дъно. Но Тюленово е чудесно място за риболов. Можете да наемете лодка от местните жители и да навлезнете в по-дълбоки води.

Сонди като в Дивия Запад

На 31 май 1951 в Тюленово е открито първото нефтено находище в България. И до днес на тази дата  жителите на селото правят събор. Според геоложките проучвания, добивът трябвало да продължи 15-20 години. Но и до днес в близост до Тюленово има нефтени сонди, които изумяват туристите. При добива на петрол помпите вадят и лековита сярна минерална вода, която изливат в морето. Тя е много полезна при невралгии и бъбречни заболявания.
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай