Тайната история! Нови подробности за уникалната статуя във Варна

Находката е намерена в старата част на морската столица, в района на ЖП гарата

Тайната история! Нови подробности за уникалната статуя във Варна | StandartNews.com

Статуята е на мъж на средна възраст, облечен в тога и тежи  400 килограма

Рядка скулптура от мрамор от римската епоха, малко по-голяма от човешки ръст, е открита от археолози при проучвания на древния град Одесос (старото име на Варна), съобщи "Археология Булгарика". 400-килограмова статуя е на мъж на средна възраст с къса брада, облечен в тога, със свитък в ръка. Липсва само дясната му китка, има и леки щети по лицето. Предварителната датировка на скулптурата е към края на II–ри или първата половина на III век.

Фактът, че този виден гражданин на Одесос е облечен в римска тога показва, че той е бил в близки връзки с римската власт, въпреки че е бил местен жител. Първоначално това, което беше разчетено от надписа върху постамента, който е на старогръцки, сочи, че името на изобразения е Гай Марий Хермоген. След проучване на д-р Николай Шаранков от СУ “Св. Кл. Охридски”, който разчете целия надпис, той  гласи следното: „Гай Марий Хермоген съоръжи тази статуя за себе си приживе.“

Според палеографския анализ шрифтът има голямо сходство с този на надписа за изграждане на водопровод от 157 г., а и посочването на три имена на римски гражданин също е по-характерно за II век. През III в., особено след едикта на Каракала, преноменът отпада, обясняват археолозите.

Николай Шаранков припомня още, че в ефебския списък от 221 г. са споменати двама души, вероятно братя: Марий Сабин и Марий Виктор. Според него поради редкостта на родовото име Марий може да се предположи, че те вероятно са потомци на човека, издигнал статуята. 

"Находката е намерена  в старата част на Варна, в района на ЖП гарата, там където теренът е по-нисък". Това разказа главен асистент д-р Васил Тенекеджиев, специалист по антична археология към РИМ-Варна. Той допълни, че мъжката скулптура е била открита в строителен обект, който е бил наблюдаван от археолози. За нея своевременно е съобщил в музея строителният предприемач Георги Крайчев. 

В началото на 20 век, бреговата линия на Варна е променена драстично. Били са поставени изкуствени насипи, върху които днес се намират сградата на ЖП гара, Сточна гара и пристанището. Автентичният бряг се намира по-навътре в сушата - приблизително там, където върви бул. “8-ми приморски полк”.

Вероятно статуята е била поставена на постамент на видно място на градската агора. Строежът, където е открита обаче, е извън пределите на тогавашния град, заради което се предполага, че скулптурата буквално е била изхвърлена в пясъците. 

"Открита е рядка скулптура, единствена по рода си за Варна, с която се влиза в съревнование за най-хубава статуя на тази година, след като бяха намерени двете фигури в Хераклея Синтика", коментира главен асистент д-р Васил Тенекеджиев, специалист по антична археология към РИМ - Варна. Той добави, че това са невероятни открития за българската археология. 

Находката ще бъде почистена и реставрирана от специалисти, преди да бъде изложена в музея.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай
1 Коментара
Bress
преди 17 минути

Това ще промени живота ви! Не пропускайте шанса---- https://e.vg/vazhno

Откажи