Славка Бозукова: Чудесата на България имат най-голямата обединителна сила

Троен празник за културното наследство на Европа, каза председателят на Общество "Културно наследство"

Славка Бозукова: Чудесата на България имат най-голямата обединителна сила | StandartNews.com

Културното наследство, Чудесата на Европа, в частност и на България, като трета по големина културна съкровищница, имат най-голямата обединителна сила. Те са тези, които ни карат да пазим паметта на общото ни минало и да работим заедно в името да по-доброто бъдеще на децата ни. Това заяви Славка Бозукова, председател на Общество "Културно наследство" и издател на медия "Стандарт", откривайки изложбите "Бранд България - страна на чудесата" и "България от птичи поглед" в българското посолство в Букурещ. 

Общество "Културно наследство" е българският представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното и културно-историческото наследство Европа Ностра. Събитието в посолството ни в Букурещ бе част от съпътстващата програма на годишната Среща на върха на Европа Ностра, която се провежда в Букурещ от 6 до 8 октомври 2024 г. Срещата е под патронажа на президента на Румъния Клаус Йоханис. 

Благодаря за топлото гостоприемство на целия екип на посолството на България в Румъния и най-вече на Райко Влайков, посланик, който с голямото си сърце винаги е спомагал да популяризиране на наследството ни, каза още г-жа Бозукова.

На откриването на изложбите присъстваха още държавният секретар на румънското министерство на икономиката, предприемачеството и туризма Теренте Чуй, както и представители на министерствата на културата и на външните работи на Румъния, вицепрезидентът на Европа Ностра Пийт Яспър заедно с представители на организацията, депутатът от българското национално малцинство в румънския парламент Георги Наков, както и представители на други дипломатически мисии в Букурещ. 

Ето цялото изказване на Славка Бозукова, председател на Общество "Културно наследство":

Културното наследство, Чудесата на Европа, в частност и на България, като трета по големина културна съкровищница, имат най-голямата обединителна сила. Те са тези, които ни карат да пазим паметта на общото ни минало и да работим заедно в името да по-доброто бъдеще на децата ни.

Благодаря за топлото гостоприемство на целия екип на посолството на България в Румъния и най-вече на Райко Влайков, посланик, който с голямото си сърце винаги е спомагал да популяризиране на наследството ни. 

Днес е троен празник за културното наследство на Европа. Пред вас са две изложби, откривайки част от магията на България – Страната на чудесата, наситена с артефакти от 7 исторически периода. Люлка на европейската цивилизация, на кирилицата, най-старата държава в Европа, земята на могъщите траки.

Първо. Днес България пише новият модерен разказ за културата и туризма. Новият Бранд България, въз основа на който уникалното ни културно наследство ще превърне страната ни във водеща туристическа и инвестиционна дестинация, което ще увеличи икономиката, ще развие регионите ни. И в същото време ще бъде неотменима част от културното и туристическо развитие на целия Бранд Балкани, за целия Бранд Дунавски лимес. 

Второ. Днешното събитие е и част от мащабната подготовка на България за предстоящата 47-ма сесия на Комитета за световно културно наследство на ЮНЕСКО, което ще се проведе в София следващото лято и в която водеща роля има министерството на културата в лицето на министър Найден Тодоров, както и министерството на туризма – в лицето на министър Евтим Милошев. Двама изключително дейни министри, които са отдадени на каузата за съхранение на наследството ни и развитието на културния туризъм.

Трето. Неслучайно днешното събитие тук съвпада с мащабното събитие Cultural Heritage Summit 2024, организирано от най-голямата европейска организация за съхранение и промотиране на наследството Европа Ностра. На него се кове новата културна политика на Европа и за нас е чест да бъдем част от него. 

Поздравления за домакинството, както и наградите, които нашите колеги от Румъния за поредна година получават. То е доказателство за обединените усилия на държавните институции и гражданското общество.

И накрая. За мен е огромна чест, като председател на Общество "Културно наследство", че с подписването на официалния меморандум днес ставаме български представител на Европа Ностра. Благодаря на Снешка Михайлович, на г-н Перцингер и най-вече на вицепрезидента Пийт Яспър, който 6 години вече идва в България. 

Неговите съвети за мен са безценни и се надявам и занапред той да помага на България за пренасянето на наследството ни от миналото към бъдещето. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай