Село опазва 104 паметници на културата

Отскоро селото се радва и на интерес в сферата на селския туризъм

Село опазва 104 паметници на културата | StandartNews.com

Село Медвен се намира в район, в който всяко населено кътче пази духа на Възрожденския период. Само на 14 километра от Медвен се намира Жеравна, а на 13 е Котел.

От всички 300 къщи – представители на камчийската архитектура, 104 от тях са обявени за паметници на културата, две от тях от национално значение. Освен с тях селото е известно с живописните местности "Сини вир" и Скоковете се гордее с корените на известни български родове.

Някои от къщите пазят по тежките си порти следите от черкезките брадви. Повечето са строенипреди повече от 150 години. Тогава всяка къща се строяла близо до брястове. Те не се отсичали, а клоните им се ползвали за допълнителен покрив и хубава сянка. Всяка къща си имала по някоя недовършена стая. Това се правило заради поверието, че така стопанинът ще живее дълго.



Отскоро селото се радва и на интерес в сферата на селския туризъм. Това все пак е едно от наистина малкото места, на които можете да бъдете настанени в истинска възрожденска къща и да спите на съвсем автентичен миндер.

Покрай Медвен тече красивата река Медвенска. Наблизо до Медвен атракция представляват и пещерите Ледница и Царевец.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай