Рогозенското съкровище с нов удар! Влиза в легендарен музей

Участва в изложба в САЩ за траките

Рогозенското съкровище с нов удар! Влиза в легендарен музей | StandartNews.com

Нов удар за Рогозенското съкровище. Девет предмета от него ще бъдат изложени в музея "Гети" в Лос Анджелис, САЩ.

Няма голяма престижна задгранична експозиция, представяща българското културно и археологическо наследство, без участие на РИМ-Враца, каза за БТА директорът Георги Ганецовски.

По думите му при иницииране на подобна експозиция винаги се търсят експонати от Врачанския музей, което само по себе си показва значимостта му. Този път в изложбата в музея "Гети" в Лос Анджелис, САЩ са избрани девет предмета от РИМ във Враца, които са едни от най-хубавите експонати от съкровището от Могиланската могила във Враца и от откритото в село Рогозен.

Над 150 предмета ще участват в изложбата „Древна Тракия и античният свят. Съкровища от България, Румъния и Гърция“, като българските предмети представляват над 90% от всички експонати, включени в изложбата. Експозицията ще продължи от 3 ноември т. г. до 3 март 2025 г.

От Врачанското съкровище посетителите на изложбата ще могат да видят сребърен наколенник с позлата, който е без аналог в света и златна каничка с изобразени колесници. Останалите седем предмета са от Рогозенското съкровище. Това са пет фиали и две канички. Те също са сребърни с позлата. Датировката на предметите е от началото на V век до IV преди Христа, от времето на трибалите, обясни директорът.

По думите му траките са използвали само ковашкия занаят при изработването на съдовете, което е една изключително прецизна и сложна техника. „Затова говорим за едно виртуозно тракийско ювелирство, което е достигнало нива, които и съвременните майстори ювелири трудно достигат“, обясни Ганецовски.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай