Правим с Румъния общи маршрути по Чудесата

Глобален бранд за двете държави и кулинарна битка искат водещи журналисти от съседната държава

Правим с Румъния общи маршрути по Чудесата | StandartNews.com

* Двустранен комитет за туризъм предложи зам.-министър Ирена Георгиева

* Посолството ни Букурещ работи за побратимяване на Пловдив с градове отвъд Дунава

* Глобален бранд за двете държави и кулинарна битка искат водещи журналисти от съседната държава


Общи маршрути за културно-исторически туризъм между България и Румъния ще правят водещи медии от двете държави. Това е резултатът от срещата между 12 топ журналисти от Румъния и издателя и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, председател на Общество "Културно наследство", българският представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент - Европа Ностра. 

Срещата се състоя в заседателната зала на община Пловдив и в нея участваха зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, Ивайло Маринов, съветник и ръководител на службата по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) в българското посолство в Румъния и изпълняващият длъжността кмет на Пловдив Иван Стоянов.

12-мата журналисти от водещи румънски медии са у нас, за да обиколят Чудесата на България, да се запознаят с невероятното културно-историческо наследство на страната ни и да разкажат прекрасните маршрути за културно-исторически туризъм в България. Турът бе организиран от Ивайло Маринов, който показа на колегите от Румъния Казанлък с Долината на тракийските царе и Музея на розата, Павел Баня, Копривщица, Пловдив, Бачковския манастир, Пампорово.

Румъния е водещ пазар за България, съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. 1,4 милиона румънски туристи са посетили страната ни миналата година, за първото шестмесечие на тази година ръстът е 7,7%. 

България е популярна сред румънските туристи главно като дестинация за летен и зимен туризъм. Предпочитаните градове са Варна, Балчик, Несебър, Бургас. Все повече обаче румънските гости избират София. България има много какво да покаже с културно-исторически си туризъм, заяви Георгиева.

Страната ни ще участва в туристическото изложение в Букурещ през ноември с един от най-големите щандове и ще представи всички възможности за културно-исторически, здравен, кулинарен, винен и приключенски туризъм. 

Разчитаме на румънските туристи да изберат Пловдив, както и повече пловдивчани да посетят Румъния, каза и.д. кметът Иван Стоянов. Той представи пред румънските журналисти Чудесата на Пловдив - Голямата базилика, която има амбицията да кандидатства в ЮНЕСКО, Малката базилика, Античният театър. 

Побратимяване на Пловдив с румънски градове поискаха журналистите, а Ивайло Маринов обеща посолството ни Букурещ да работи за това.

В момента се разработва новият наратив за страната ни - Бранд България. Целта е той да ни превърне във водеща дестинация за културно-исторически туризъм в Европа, а също така и да подпомогне икономическото развитие на регионите у нас, каза Славка Бозукова. Тя разказа на колегите за Чудесата, които доказват, че европейската цивилизация започва от българските земи: първото обработено злато - варненското, първият солодобивен център - Провадия, първата къща в неолитното селище в столичния кв. Слатина, първите следи от човешка дейност - резките върху кост на 1,6 милиона години в пещерата "Козарника" край Белоградчик.

Г-жа Бозукова посочи, че една чудесна възможност за опознаване на България - третата по големина културна съкровищница в Европа, се разкрива пред страната ни догодина, когато София ще е домакин на 47-та сесия на Комитета за културно наследство на ЮНЕСКО. Над 4 000 водещи експерти от над 193 държави се събират в столицата ни, за да очертаят новите аспекти в културната политика на целия свят.

За да кажем на вас, румънските ни приятели, че сте винаги добре дошли в София и във всяко българско населено място, ние, общество "Културно наследство" и медия "Стандарт", правим съвместно с българското посолство в Букурещ изложба, посветена на Чудесата на България и на страната ни, погледната от птичи поглед, каза още г-жа Бозукова. Събитието ще се състои в мисията ни в румънската столица на 7 октомври, по време на годишната среща на Европа Ностра в Букурещ. 

Славка Бозукова припомни, че България и Румъния имат обща кандидатура за ЮНЕСКО - римските крепости от Дунавския лимес и предложи разработването на съвместни маршрути за културно-исторически туризъм.

Нужно е да създадем глобален бранд Румъния - България, който да се представя на всички световни туристически изложения, надгради идеята проф. Ливиу Панделе, представител на водеща медийна група в района на Трансилвания и Брашов с над 2,5 милиона читатели.

Панделе предложи двете държави да организират и първата по рода си между тях "кулинарна война" - фестивал, на който да бъдат представени кулинарните чудеса на България и Румъния и туристите са определят най-добрите традиционни специалитети.

Пенделе призова медиите от двете държави да настояват пред властите си за приемането на двустранна правителствена спогодба за премахване на таксите при преминаване на Дунав мост. В момента румънските туристи, които влизат у нас се налага да минават през куп перипетии - не могат да плащат с карта, ако плащат в леи, сумата е двойна, да не говорим за 8-часовата опашка на моста и разбития път Русе - Плевен. 1,4 милиона румънци посещават годишно България. Таксата за Дунав мост е нищо в сравнение със сумите, които те оставят в страната като туристи. Същото е и с българите, които идват в Румъния, посочи Пенделе.

Въпреки някои неуредици с чиста съвест казваме, че България е много по-напред от нас в туризма и с желание идваме на почивка у вас по няколко пъти годишно, споделиха румънските колеги. Според тях Копривщица е истински бисер, пример за развитие на културно-исторически туризъм.

Ирена Георгиева разказа за усилията, които министърът на туризма Евтим Милошев е положил това лято за намаляване на опашките на Дунав мост, въпреки че решаването на проблема не е в правомощията му. Той е организирал специална среща с АПИ и регионалното министерство, създадена е била работна група, която да предложи решения на проблемите.

Фестивалите като бъдеще за развитието на туризма изтъкна още Ирена Георгиева, подчертавайки че всяко вложено в тях евро се връща по 4.

Специално за развитието на туризма между България и Румъния тя предложи създаването на двустранен стратегически комитет. Такъв действа с Турция и е много ефективен. Работи на реципрочен принцип, като домакинството на сесиите се редува.

  
 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай