Пещера в Родопите била ползвана за обиталище

Намира се в района на село Могилица

Пещера в Родопите била ползвана за обиталище | StandartNews.com

Пещера Типицето е  туристическа атракция, която впечатлява туристите в района на родопското село Могилица. 

Тя е развита в мрамори, а входа на пещерата е ориентиран на запад и има полукръгла форма. Намира се в основата на малък скален венец. Пещерата е едногалерийна с дължина 73 м и денивелация – 0.50 м. Пода е покрит с термогравитационни отложения от ръбест мраморен чакъл. В дъното се наблюдават отделни скални блокове.

Пещерата е проучена и картографирана през 1978 год. от спелеоклуб „Студенец“ – град Чепеларе. През 1986 год. са извършени палеонтологични сондажни проучвания и са открити кости от пещерна мечка – кучешки зъб, моларни и премоларни зъби, долни челюсти и фрагменти от долни челюсти, бедрени и подбедрени кости и костен материал. Те се съхраняват във фонда на Музей на Родопския карст - гр. Чепеларе.

По време на пещерната експедиция през април 2007 год. е картографирана от пещерен клуб „Дервент“ – гр. Велико Търново и ТД „Мурсалица“. Екип от палеонтолог и двама археолози от РИМ – Смолян проучват до стерилен пласт предверието на пещерата през 2007 год. Пещерата представлява временно обиталище, използвано през различни епохи. Това се доказва от тънкия културен пласт /0.30 м/, останал след дълъг период на човешко присъствие XXVI в. пр. Хр. – XII в. сл. Хр. Открити са керамични фрагменти кости, един глинен прешлен за вретено и железен гвоздей. Откритите фрагменти от чашки с букели по дръжките и устия с врязни ямички под тях, датиращи от раннобронзовата епоха намират аналогии в раннобронзовото селище Езеро, край Нова Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай