Пещера крие езеро, което сбъдва желания

Името си тя получава заради ниските си температури

Пещера крие езеро, което сбъдва желания | StandartNews.com

В района на природен парк „Врачански Балкан“ може да откриете още една впечатляваща забележителност.

Пещера „Леденика“ се намира на около 15 километра от град Враца. Тя е една от най- посещаваните пещери в България. Намира се на 840 метра надморска височина. Името си тя получава заради ниските си температури почти през цялата година – около 0 градуса в залите „Предверието“ и „Малката зала“. Пещерата е дълга около 320 метра и има 10 зали.

Била е позната на българите още през османското робство, като тогава се е ползвала от овчарите за съхраняване на различни млечни продукти.
За първи път Леденика е картографирана и описана от Недко Радев през 1922 г. А през 1961 г. е благоустроена и отворена за посещения.

Най-красивата част от пещерата, разбира се са пещерните образувания – сталактити, сталагмити и сталактони. Те са се образували хиляди години и е абсолютно забранено да се отчупват парчета от тях, защото се формират много време. Един от входовете на пещерата известен като Прохода на грешниците, който особено привлича туристи. Според легендата, само човек с чисто сърце може да премине през тесния му процеп.

В пещерата има едно единствено езеро, като неговата ледено студена вода се смята за вълшебна. Според поверието, ако потопите ръка в нея и си пожелаете нещо, то ще се сбъдне.

Езерцето е дълбоко едва 0.50 м и може да се огледате в него.
Залата „Предверието“ е най-ниската зала в пещерата и в нея има едно много интересно скално образувание – ледена колона с диаметър около 21 метра. В другите зали има доста образувания, които носят различни имена – Дядо Коледа, Крокодила, Баба Яга.

В пещерата има наистина уникална акустика и точно поради тази причина там са се провеждали доста концерти и представления. От Концертната зала през железни мостове има вълнуващ преход през Малката и Голямата пропаст. В дълбоките им ями може да наблюдавате удивителни замръзнали водопади. Следван от коридора Завеските, който ще ви отведе до красивата Бяла зала, пазителка на едни от най-интересните карстови фигури. Най- високата точка тук се нарича "Седмото небе". То е достъпно само за най-запалените туристи,
готови на истински екстремни преживявания. Смята се, че пещерата е на около 2 милиона години, но все още учените спорят как точно е била образувана тя. Знае се, че пещерата е била пълна с вода, която постепенно се е
отдръпнала и е оставила след себе си прекрасна скална картина, каквато може да направи само природата.
Туристическата обиколка на пещерата има продължителност около един час, а маршрутът обхваща 350 м от пещерните ѝ галерии. По време на обиколката посетителите разглеждат 10 зали, като във всяка от тях има нещо уникално и много интересно.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай