Първи подробности за новата статуя в Хераклея Синтика

Т също ще бъде изложена в РИМ Петрич

Първи подробности за новата статуя в Хераклея Синтика | StandartNews.com

Първи подробности за втората статуя в Хераклея Синтика обяви екипът на проф. Людмил Вагалински, който от години проучва античния град край Петрич.

Липсва дясната китка на статуята. Тя е без глава. Открита е в Клоака Максима – големия канал на древния град, който археолозите разчистват и възстановяват, за да го превърнат в атракция за туристите.

Според проф. Вагалински шансът главата, която се е отчупила при земетресението, да е някъде наблизо, е много малък. Но така или иначе разкопките в Големия канал продължават - не само в търсене на други находки, а и защото трябва да се разчиства насипът, който акумулира влага и ерозира стените. Въпросният насип се състои от рушевините, натрупани от оцелелите хераклейци върху статуите след мощните трусове в края на IV век сл. Хр., и от глината, довлечена с приливната речна вълна по-късно.

Очаква се до края на следващата седмица и тази статуя да бъде разкрита докрай, внимателно опакована и пренесена в музея в Петрич.

Втората статуя бе открита на 20 септември. Археолозите от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН) се натъкнаха на още една мраморна скулптура близо до мястото в канала, където беше открито почти цялостно запазено изображение на властник, представен като бог Хермес.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай