Откриха първата средновековна обществена пекарна. До голяма крепост е

Kуманско селище край Горна Оряховица попълва дупки в историята ни от ХIII век

Откриха първата средновековна обществена пекарна. До голяма крепост е | StandartNews.com

* За първи път учените попадат на средновековна обществена пекарна

* Kуманско селище край Горна Оряховица попълва дупки в историята ни от ХIII век

Икономическите игри не са патент на ХХI век. Още в ХIII век по нашите земи е имало и инфлация, и девалвация. Доказателство за това са откритите монети в средновековния некропол и селището в подножието на крепостта "Ряховец" край Горна Оряховица.  "Монетите са характерни за първата половина на XIII век. След последвалата девалвация на парите, те са орязани до съвсем малки парченца", обясни пред "Стандарт" Илиян Петракиев, научен ръководител на разкопките от Регионалния исторически музей във Велико Търново.  Учените подозират, че на мястото е съществувало куманско селище. Открито е случайно през 2021 г. при работите за рекултивация на депото за битови отпадъци на Горна Оряховица. Разкрити са близо 70 археологически структури. Сред тях са 

гробове, жилища, огнища и ями

отнасящи се към ХIII век. Регистрирани са общо 15 гроба, с някои особености, които показват известно отклонение от християнския погребален обред и ритуални ями с животински кости от говеда и цели черепи на коне и крава. Намерени са разнообразни метални и костни предмети от бита - ножове, ножици, конска подкова. Селището е източно от крепостта "Ряховец" и е обитавано от куманите не повече от 80 години, заяви археолога проф. Хитко Вачев, научен консултант на археологическия екип. "Куманите са съюзникът на всички български царе. Няколко 

кумански принцеси са станали български царици

Имаме богати извори в това отношение, но нямаме материалните следи къде са били куманите. Това е първият обект в страната, където целенасочено се проучва нещо, което е свързано на този етап от историята ни", подчерта проф. Вачев.

Археологическите проучвания на терен се проведоха през последния месец и половина с финансиране от община Горна Оряховица. В тях участваха научният ръководител Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей във Велико Търново, заместник-ръководителят Мая Иванова от Исторически музей - Горна Оряховица, трима студенти археолози от ВТУ и 13 работници. 

За находките Илиян Петракиев разказа: "Има костни предмети, метални предмети, свързани с бита, ножове, ножици. Обектът е интересен, имаме няколко култови ями с положени вътре конски черепи, а тази година имаме и цял конски скелет. За нас това не са случайни, така наречените боклучни ями".

Намерени са няколко медни гривни, характерни за XIII век, игли, прешлени за вретено, големи ковани гвоздеи и метални клинове, с които са били захващани дървените конструкции. 

Миналата и тази година археолозите са имали 

шанса да проучат жилище

в което много добре на терен са запазени овъглените греди, добави Илиян Петракиев. 

Този сезон сред находките е и един анонимен фолис от XI век. Това е бронзова или медна монета, сечена в късната Римска империя и след това във Византия. Въведена е от император Диоклециан, вероятно около 294 г. сл. Хр.

Подобни монети са открити и в близката крепост "Ряховец". Те са добре датирани поради факта, че са били в ями на племето печенеги, обитавали местността точно през този времеви период.

Сред откритията е и огромна пещ от XIII век. 

"Не очаквахме да открием толкова голяма пещ. Досега попадахме само на около пет пъти по-малки, вкопани в стените на жилищата", разказа археологът. Те обаче са фамилни, с отоплителни и може би готварски функции, докато тази вероятно е за повече продукция, обясни Петракиев.

"Извън жилище е и най-вероятно е била за 

приготвяне на хляб за няколко семейства

или е имала обществени функции. Не е изключена възможността тя да е била предназначена и за изпичане на керамика, но подобни пещи са по-различни като тип", поясни Петракиев.

Ученият има идея да се направи съпоставка между хората, живели в крепостта "Ряховец", в нейното източно и югоизточно предградие, както и в северното, където са открити останки от църква. "Хронологически те са живели заедно, но имаме различни погребални практики. Интересно е да видим какви са генетичните връзки между хората, населявали цялата местност", смята археологът. 

Когато бъдат събрани археологическите данни, 

антропологичните данни и ДНК анализите

екипът се надява да може да се включи в проект, по който да се извърши цялостно изследване. Сега предстои някои от артефактите да се почистят в лаборатория, за да може да бъдат включени в експозицията на Исторически музей - Горна Оряховица, която се обогатява всяка година.

Предстои изложба, на която археолозите ще покажат находките си през годините от "Ряховец". Община Горна Оряховица вече организира едно изложение на 9 май, където бяха показани всички предмети, които са намерени през 2023 г. Предвижда се и Ден на отворените врати на крепостта "Ряховец", който по традиция се провежда наесен. 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай