Откриха липсващата находка на Хераклея Синтика

Статуята е на обществено значима личност

Откриха липсващата находка на Хераклея Синтика | StandartNews.com

Появи се липсващата част от новата находка.  
Глава на статуя излезе при разкопките в Големия канал на Хераклея Синтика малко преди 12 ч. днес, предаде БГНЕС. Археолозите от екипа на проф. Вагалински все още работят за цялостното разкриване на мраморния артефакт, така че не може веднага да се каже дали това е главата на втората статуя, съобщиха от Archaeologia Bulgarica.

Ако се окаже така, тепърва ще се мисли и защо е била заровена в другия край на канала, вместо да бъде сложена до торса на скулптурата.

По-рано днес археолозите започнаха да разкриват сграда с подова мозайка в Хераклея Синтика. "За пръв път, откакто проучваме града, се натъкваме на мозаечен под", коментира ръководителят на екипа проф. д-р Людмил Вагалински от НАИМ-БАН. 

"Не е жилище, а обществена римска сграда, разположена в североизточния ъгъл на форума. Възможно е да се окаже храм. Наблизо миналата година открихме голяма оброчна плочка на Тракийския конник. Но още е рано да твърдим със сигурност какво е било предназначението на сградата", посочи още той.

Агенцията припомня, че българските археолози от екипа на проф. д-р Людмил Вагалински откриха втора статуя в големия канал на Хераклея Синтика край град Петрич на 20 септември. Тя бе заровена отдясно на входа на Клоака максима  - за разлика от тази, открита в началото на месец юли, която бе до лявата стена на канала.

Втората статуя също е на гол мъж, но лежащ по очи, има наметка на лявото рамо. "Статуята е от същия период като предходната - от началото на новата ера, с наметало е, но на този етап стига толкова", каза пред БГНЕС проф. Вагалински.

Според него статуята е на обществено значима личност.

Цялостната скулптурна фигура, която откриха в Хераклея Синтика археолозите през лятото, вече е изложена в Историческия музей в Петрич, където може да бъде разгледана от посетителите. Предполага се, че статуята е на владетел, живял в началото на новата ера, но все още не се знае кой е изобразен на нея.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай