Отец Лъчезар: Църквата "Света София" заслужава да е в ЮНЕСКО

В подземието й има изключителни артефакти, тяе сред малкото действащи раннохристиянски храмове

Отец Лъчезар: Църквата "Света София" заслужава да е в ЮНЕСКО | StandartNews.com


Легендарният столичен храм "Света София", в който през ІV век е подписан едиктът на толерантността, утвърждаващ християнската религия в Римската империя, да стане част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Това предложи свещеникът отец Лъчезар, който служи в "Света София", по време на форума "Бранд България - Чудесата на ЮНЕСКО", организиран от Общество „Културно наследство”, българския представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент – Европа Ностра. Конференцията се проведе с медийното партньорство на „Стандарт” и националната кампания „Чудесата на България”.

Отец Лъчезар сподели, че когато е постъпил в храма, е бил убеден, че той е в ЮНЕСКО. Това обаче не било така. 

В подземието на храма "Света София" има изключителни артефакти, доста е развит културният туризъм, освен това е сред малкото раннохристиянски храмове в Европа, които са действащи, заедно с храма "Свети Георги", каза свещеникът. И допълни: "Християнството е дълбоко заложено в културата на българина".

Добре е да се направят проекти, за да изглежда този храм, който носи същото име както и нашата столица, още по-величествен, предложи още отец Лъчезар.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай