Ново бижу в Родопите. Най-богатата римска вила

След 3 години реставрация туристи влизат в бижуто до Ивайловград

Ново бижу в Родопите. Най-богатата римска вила | StandartNews.com

Преди повече от 60 години археолозите успяват да спасят бижу, което за малко да последва съдбата на  Севтополис, който сега е на дъното на язовир. Става въпрос за вила "Армира", която е образец на витрувиевите дворци от Италия - най-ранните богати жилища на римляните в сърцето на римската империя. Тя датира от I-III век сл.Хр. и е призната за най-богатия частен дворец от римско време по българските земи, а днес заблестява с нова светлина.  

След първоначалното й откриване, а после - след дългогодишен ремонт, вилата най-сетне беше тържествено открита. Възстановка на антична битка между римски легион и тракийска военна част, стрелба с лък и демонстрации на антични ритуали, светлинно шоу и концерт бяха част от програмата на тържеството. 

Туристите вече се надпреварт, като вече има заявки за посещение на 7 автобуса с гръцки и турски туристи, каза кметът на Ивайловград Дияна Овчарова. 

В миналото вилата е била предочитана от  императори, императрици, кипял е културен живот и всичко това е завършило в края на 4 век с една трагична битка при Адрианопол.   Тогава вилата е била опожарена и животът на това място е приключил.

"Днес виждаме нов живот във вилата, в цялата долина и това топли моето сърце" - заяви Гергана Кабакчиева, археолог на вила "Армира". Тя е единствената, в която са открити всички известни разновидности на свастиката, древен санскритски символ на щастието и късмета.

"Това бижу носи сърце, дали защото е и в моя роден край, дали защото оставихте и Вашето сърце тук. Бижу, което Ви пожелавам да пазите и развивате. Емоцията, която всички изпитвате, не може да бъде скрита, тя личи в очите на всички Вас. Нека всички граждани и гости се насладят на това преживяване", каза в обръщението си областният управител Гинка Райчева.

Първата копка по реставрацията на обекта беше извършена на 13 декември 2021 година. Обектът бе консервиран, реновиран, достроен и цялостно социализиран по проект за близо 8 милиона лева, като по-голямата част европейско финансиране. Освен дейности, свързани с експониране и социализиране на паметника на културата, проектът обхваща и осигуряване на атракциони около вила "Армира". Един от тях е обновената водонапорна кула висока 28 метра - осветена, с външен асансьор, допълват от областната администрация. Обособен е и интерактивен център, в който гостите ще могат да разгледат постоянна експозиция с артефакти, открити във вилата и района около нея. 

Вилата е паметник на културата с национално значение. От 2014 г. е част от движението "100 национални туристически обекта" на Българския туристически съюз и е в индикативната листа на паметниците на културното наследство на ЮНЕСКО.

Уникалната римска вила е открита случайно през 1964 г. при строителството на язовир на 4 километра край Ивайловград. Откритието става популярно като вила "Армира" - на името на малката рекичка, на чийто бряг е построена преди много столетия.

Забележителната планова схема, мраморната украса и подовите мозайки правят вилата образец на римската провинциална архитектура на Балканите. Това е най-богатият частен дворец от римско време, разкрит в днешните български земи. Построен е през втората половина на I век сл. Хр. от виден тракийски аристократ като център на голямо поземлено владение. Внушителната двуетажна сграда се простира на площ 2132 кв.м - с панорамна тераса и много помещения (спални, приемни, зала за пиршества, стаи за гости, работни дневни за жените, баня и др.).

За почти четиривековното си съществуване антична вила "Армира" е била преустройвана и поправяна многократно. В началото на III в. тя е била разширена на изток с просторна зала за гости (триклиниум) и сервизни помещения към нея. Още през първата половина на II в. към вила "Армира" е създадено ателие за художествена обработка на добивания в околностите й искрящ бял мрамор, като тук са поканени да работят майстори от град Афродизия в Мала Азия, известен с най-голямата през римската епоха скулптурна школа в света. Така вилата се превръща в истински дворец от Римската империя.

Целият първи етаж е бил облицован със 

съвършено изработени мраморни плочи и пана, покриващи стените на коридорите и всички представителни помещения от пода до тавана, както и самия басейн. Особено ценна е мозайката от господарската спалня, където е изваян портретът на един от собствениците й заедно с двете му деца - единствените портрети върху мозайка от римската епоха, намерени досега у нас. Специален интерес представлява и по-късната мозайка от триклиниума с изображение на Медуза Горгона - символ, който се повтаря многократно в декорацията на вилата.

След повече от 300 години разцвет през втората половина на IV в. вила "Армира" е била опожарена и разграбена. Руините й са сринати от опустошително земетресение в края на IV в. сл.Хр.
Предстои популяризирането на дестинацията и поддържането на обекта, добави кметът Дияна Овчарова.
 

  • "Армира" идва от реката на чийто бряг е построена
    • Реновирането
    • Съдбата се намеси 
    • Изящните мрамори

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай