Нова атракция в Родопите. Лиса гора

Тя се намира на най-стратегическото място между няколко села

Нова атракция в Родопите. Лиса гора | StandartNews.com

Откриха дългоочакваната панорамна вишка „Лиса гора“.

Тя се намира на едноименния връх, който се извисява над село Могилица.

Идеята за създаването на новата атракция стартира през 2017 година, когато на двама младежи  от Туристическо дружество „Крепостта – Могилица“  им хрумва да построят кула на върха с най-стратегическо място между селата Могилица, Бориково и Арда.

Двамата ентусиасти  подхванали илюзорната задача с голи ръце да изградят тази 19 - метрова вишка, която да се извисява над дърветата на връх Лиса гора. 

Винкел по винкел, болт по болт, стъпало по стъпало, 19-метровата кула се изгради от волята и желанието на местни хора . От желанието им тук, в Могилица, Арда и Смилян животът да продължи и туризмът да се развива. Да идват хора и да се радват на прекрасните Родопи. Да се радват и да се връщат отново и отново, заявиха  от Дружеството.

Събитието по откриване на панорамна вишка „Лиса гора“ се разчу из цялата страна, привличайки ентусиасти.

Лентата беше прерязана от дядо Димитър – 81 годишният главен майстор и най-добър заварчик в района на горното поречие на Арда.

За панорамата, която се разкрива от върха можем да говорим много – вижда се голяма част от високи Западни Родопи наред с най-високите им дялове, също така се вижда и най-южната точка на България – връх Вейката, която пък се намира в Източни Родопи. Наред с това се виждат две гръцки планини – Боздак и Пангеон. При много ясно време може да се види и част от втората по височина планина в България – Пирин. Виждат се над 15 села и махали и море от гори и поляни.

До вишката има пешеходна пътека, която в голяма част се припокрива с пътеката за панорамна площадка „Върхът“, започваща от разклона за село Бориково, който е на излизане от Могилица посока Арда. 

Също има вариант за посещение и с офроуд джиповете на село Могилица и село Арда.

В района около вишката също е и пещера Типице и двата обекта могат да се съчетаят.

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай