Невероятно наше село, в което скулптурите са повече от хората

В сърцето на Кисийците е поставена гайда от камък с дървено ручило

Невероятно наше село, в което скулптурите са повече от хората | StandartNews.com

Източник: Снимки: Тефтерчето на един Пътешественик

* На един от дуварите е изрисуван Календарът на прабългарите

Сгушено в полите на Балкана, Кисийците е едно от атрактивните тревненски села. През последните години то се превърна в истинска галерия на открито. И тъй като тук се провеждат пленери по скулптура, произведения на изкуството от камък и дърво могат да бъдат видяни в центъра и на възловите кръстовища. 

Как се е случило това ли? Местните хора от настоятелството на възстановеното читалище "Съединение" и комисията за развитие на селото преди време изработили амбициозна програма за 20-25 години напред. За каузата си те привлекли жители на Кисийците, които не живеят тук, но притежават имоти в землището. Така талантливите гости творци намирали дом и ателие в балканджийските къщи.

Най-първо сложили в центъра на селото каменна пластика, която указва посоките към трите махали и родовете, произлезли от всяка от тях. Оказва се, че от калдъръма на Кисийците към света са поели наследниците на 25 от старите тревненски родове. Днес тук живеят едва 30 души.

В сърцето на селото е поставена гайда, изработена по време на първия пленер. Тя е от камък, с дървено ручило и изглежда съвсем на мястото си до дуварите на къщите.

Една от изложените дървени пластики е  наречена "Писменост". Посветена е на делото на Светите братя Кирил и Методий. Изработена е от ученици от гимназията за приложни изкуства в Трявна и дарена на Кисийците.

На ограда в селото е изрисуван Календарът на прабългарите, а в кутия до стенописа е прибрана папка, в която е описана тази древна система. 

Календар, който грабва вниманието, е биодинамиченият. Според него енергията, достигаща до Земята от Космоса, влияе на живите организми. Промяната на разположението на небесните тела определя параметрите на този календар.

Следва още една зодиакална ситема, която показва разпределението на зодиите според 4-те основни елемента - огън, земя, въздух, вода.

От селото се разкрива гледка към Шипка и Бузлуджа. За да може местните хора и гостите да се любюват на Балкана, в центъра на Кисийците е издигната тераса с пейка и маса, с показател на върховете, които се виждат.

Кисийците е едно от 106-те села и махали в Тревненския балкан. В кои времена е възникнало селището не се знае. В запазените спомени на предците на днешните му жители се разказва, че пришълци от Търновския край се заселили в тази част на Балкана, бягайки от турците. Легендата твърди, че в спор къде да бъде центърът на селото, хората се сбили с кесиите си и от там идва името. 

В близост се намира град Трявна. На 17 км е Габрово, на 7 - Боженци, архитектурно-етнографският комплекс "Етър" е само на 13 км.

Смята се, че през Кисийците е преминавал римският път от Дискодуратера (с. Гостилица) до Аугуста Траяна (Стара Загора), известен като Верейския друм. Освен това околностите на града са тясно обвързани с ранната българска история. Именно тук - край Тревненския проход, през 1190 г. войските на братята Асен и Петър разгромяват армията на византийския император Исак II Ангел и по този начин поставят началото на освобождението на България от византийска власт.

Забележителностите в Трявна са много. Градът е запазил своите възрожденски къщи, които му придават особена атмосфера. Старата му част е обявена за  архитектурен резерват, притежаващ около 140 паметника на културата. Забележителен пример за това са архитектурните ансамбли на площад "Дядо Никола", на ул. "П.Р.Славейков" и ул. "Петър Богданов".

Уникалната с архитектурата си Даскалова къща  днес е превърната в музей.

Районът е богат на забележителни възрожденски постройки. Тук са издигнати църкви, манастири, школи и занаятчийници. Много от старите къщи са превърнати в музеи, като например къщата на Ангел Кънчев и Славейковата къща, къщата музей на дядо Добри, както и Попангеловата къща.

Прочутата църква "Св. Архангел Михаил" е построена през 1819 г. Там  може да се видят уникалният резбован иконостас и владишкият трон. Ценна реликва е надпрестолният кръст от палисандрово дърво с резбовани 12 библейски сюжета.

В Даскаловата къща пък се помещава Музеят на резбарското и зографското изкуство. Тук се намират двата великолепни дърворезбовани тавана, създадени от Димитър Ошанина и Иван Бочуковеца през 1808 г. след сключен облог. Музеят "Тревненска иконописна школа" съдържа над 160 икони. Църквата  "Св. Георги"  има забележителен иконостас, дело на майсторите Димитър Дейков и Никола Драгошинов

В "Школото" има  постоянни изложби, сред които се откроява дарението на световноизвестния български художник Димитър Казаков. Оригинални са експонатите в колекцията "Времеизмервателни уреди и техника от Средновековието до края на XIX век".

Туристите с интерес могат да видят Часовниковата кула  на централния площад, горният мост , картинна галерия "Тотьо Гъбенски" в старинната Калинчева къща, където могат са изложени 500 картини, дарени от колекционера Гъбенски. Има и постоянна изложба, която е дарение от скулптора Иван Колев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай