Невероятна атракция в Родопите - Крепост с пещера и каньон

Кошница и Ухловица - двата бисера на Могилица

Невероятна атракция в Родопите - Крепост с пещера и каньон | StandartNews.com

 

Родопите са свещената ни планина, богата на история и невероятни гледки. Едно от незабравимите места там е в района на Могилица, едно китно селце на юг от Смолян, в което природния и културния туризъм са се слели в едно. 

Една от най-атрактивните забележителности е крепостта Кошница. Тя е късноантична и средновековна, разположена върху конусовиден връх от мраморизиран варовик. С нейните 1006 метра надморска височина подсказва за сериозни стратегически позиции в древността спрямо околния ландшафт.

От нея се контролило цялото движение по 

Трансродопския античен път

който е минавал в подножието. 

Истински интерес за любителите на историята и археологията представляват проучванията, които са регистрирали два периода на функциониране - ранен - 6 век и късен - 11-13 век. 

Крепостта е имала и военно-отбранителни задачи, видно от външната бойна кула, разкрита при разкопките. 

На метри под крепостта се намира и пещерата Калето, през която днес се преминава, за да се стигне до върха на крепостта. Пещерата е един от феномените, които си струва да бъдат посетени. Тя представлява огромен скален свод, водещ към върха, където се намират останките на едноименна средновековна крепост. 

По време на разкопките са открити свидетелства за използването на върха като скално светилище, превърнато в укрепление още през 5-4 хилядолетие пр. Хр. Предпоставка за това били благоприятните природни условия: голям жилищен заслон с лесно отбраняем връх за укрепление над него, както и мекия климат и близките водоизточници. 

Любителите на адреналина могат да изпробват алпийски пандюл - полет на принципа на махалото с четиридесет метрово въже, закрепено в най-високата част на скалната арка.

До входа на пещерата води маркирана туристическа пътека с места за отдих по нея заради сравнително голямата денивелация на маршрута.

Маршрут от крепостта Кошница води до каньона Горло, който се намира в подножеито й. Той е образуван от водите на река Арда, която е най-голямата родопска река, която в продължение на хилядолетия бавно е разтваряла и отмивала мраморните скали от двете страни. Най-тясната част на каньона е малко над 2 метра, а най-голямата измерена дълбочина е 8 метра. Тъмнозелената вода на реката прави мястото магично. Над нея гъстите корони на дърветата правят своеобразен зелен покрив. Ако човек се загледа във водата, ще забележи 

издълбани в камъните ерозионни котли
 
За желаещите да разгледат каньона по-подробно Туристическо дружество "Крепостта - Могилица" предлага разходка с лодка по него. 

Над каньона, горе в скалите се спотайва и цветето на Орфей - Родопският силивряк. Наричат го още "безсмъртниче", тъй като има способността да издържа дълго време без вода. 

Несъмнено най-голямата атракция в района е пещерата Ухловица, която се намира на 2 километра от село Кошница. Включена в 100-те национални туристически обекта, тя е една от най-старите в региона и най-богатите на пещерни образувания пещери в България.

Предизвикателство са 180 железни стъпала до входа й и 288 стъпала вътре. 

Пещерата има зала на пропастите и завършва с 4 красиви езера, които рано през пролетта се пълнят с вода. Към най-голямото езеро се спускат каменните струи на Брилянтния водопад. Природата в продължение на векове е създала една причудлива гледка по пътя за село Кошница - скала с формата на череп. 

Друг чуден 

природен феномен е Соколиците

край Смолян. То е рядко природно явление - огърлица от пет скали с еднаква надморска височина от по 1700 метра. Всички се наричат с едно име - Соколиците, защото бдят над града кamo nmuцa. Според  легендата, млада българка с дeтe на ръце е onuтaла да избяга от турците, като  се изкачила нагоре в планината. Тъкмо мислела, че се е спасила, когато отново дочула приближаващи гласове и конски тponoт. Тогава младата майка оставила пеленачето си на скалата, молейки се на Бог да го спаси, и скочила от вucoкuтe скали, а душата й отлетяла надалеч като сокол. Според друг вариант на същото предание жената и отрочето й били посечени, тъй като смелата родопчанка не издала своя съпруг и другарите му, които бранели Родопа от нашествия.

Соколиците са трудна дестинация, особено през зимния сезон, като на практика само една скала е достъпна. Туристическата пътека отвежда до най-северната скала. Началото й е от беседка вдясно от пътя между Пампорово и Смолян. 
Стигайки дo височината на скалите, се вижда метален кръст в камъка, а красивата гледка, която се разрива  е еличествена - като от птичи поглед.

  • Кошница и Ухловица - двата бисера на Могилица   
  • Любителите на адреналин се тълпят за алпийския пандюл, планинарите се дивят на огърлица от пет скали

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Силвия
преди 2 месеца

Крайно време е да се вземат мерки срещу самопровъзгласилите се "концесионери" на крепостта "Калето", взимащи по 4лв на човек, за разходка до крепостта. Разбира се нямат никакъв документ регламентиращ правомощията им за това. Хора, не бъдете глупаци и не плащайте на измамници!

Откажи