Несебър прави нещо голямо! Чудеса под вода

Съществуват турове по нашето и румънското крайбрежие

Несебър прави нещо голямо! Чудеса под вода | StandartNews.com

Община Несебър начерта план за привличане на туристите и развитие на региона. Центърът за подводна археология и общинската администрация в морското градче започнаха разработването на изцяло нов туристически продукт, чиято цел е да запознае летовниците с подводните археологически забележителности в залива на крайморския град.  От общината посочиха, че към момента се работи по няколко подводни маршрута до места, идентифицирани като интересни обекти, предаде БТА. 

По голямата част от тях са били потопени преди много години при известното на науката повишаване на морското равнище в Черноморския регион.

"Голяма част от обектите са в процес на проучване. Събира се информация за разработване на достъпни за непрофесионалистите маршрути и за експониране и адаптиране на намиращите се под водната повърхност недвижими паметници. Този специфичен туристически продукт ще допринесе за разнообразяването на допълнителните услуги, свързани с още по-широката популяризация на Несебър, не само в научните среди, но и сред посетителите на града", посочиха от общината.

Припомняме, че заради уникалното си съчетание от древна история, антични останки и възрожденска архитектура Старият град в Несебър е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1983 г. 

В момента Центърът по подводна археология провежда международна школа със студенти в морския град. Проучват се останки от ранно византийски крепостни стени и отбранителни съоръжения в района на Южната буна в Стария Несебър.

Любителите на гмуркането имат възможност в Бургас да видят подводен параклис, в близост до остров Св. Анастасия. Той беше потопен през януари т. г. и се намира на около 15 метра дълбочина.  

Параклисът е висок около 3 метра, а край него се извисява статуя на закрилницата на острова Света Анастасия. Туристите могат да разгледат и манастирската църква от 15- 16 век, а също и Стария фар. През новия туристически сезон гмуркането към параклиса ще е възможно за всички професионални водолази с бутилка, както и за любители, но с придружител. Тази година остров Света Анастасия ще отбележи с богата културна програма 10 години от обявяването му за туристическа дестинация.

Подводни туристически маршрути по нашето и румънското крайбрежие са продукт, който туроператори и хотелиери започнаха да предлагат от Лято 2018.  Обектите са подбрани по европроект, разработен от учени от Института по океанология /ИО/ при БАН, Националният институт по морска геология и Музеят за национална археология в Констанца и водолазни клубове.

У нас гмуркачите  могат да видят уникалната подводна каменна гора край Созопол, потъналите кораби "Родина", "Мопанг" и "Стефан Караджа", пещерите "Мартина" и "Тюленова" край с. Тюленово, обясни доц. Преслав Пеев, координатор на проекта от ИО. 

Подводните турове  се предлагат в пакет с такива край Мангалия и Контанца. Те струват 20-30% по-евтино от индивидуалното гмуркане. Достъпни са и за водолази любители, тъй като останките от кораби са на дълбочина до 20 м. 

За любителите на подводната археология, които не могат да се гмуркат, са разчертани маршрути по сушата, обхващащи прочутите от древността пристанищни центрове Констанца, Мангалия, Калиакра, Балчик, Каварна, Варна, крепостта при нос Св. Атанасий, Несебър и Созопол и музеи, в които се съхраняват открити по дъното на морето артефакти.

 

 

И Созопол е кандидат за ЮНЕСКО
 

През април тази година, Центърът за подводна археология в Созопол кандидатства пред ЮНЕСКО за разширение на дейността си и повишаване на категоризацията. Бившият министър на културата Крьстю Кръстев изпрати до Ернесто Отоне, помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО, кандидатура, с която дейността на созополската институция да бъде утвърдена, развита и разширена до категория 2.

Центровете от категория 2 под егидата на ЮНЕСКО имат мисия да опазват нематериалното културно наследство на човечеството. Те се сьздават и финансират от държавите-членки, за да допринесат за постигането на целите на световната организация чрез глобални и по- местни дейности. Всеки такъв център има специализирана сфера на дейност, като към днешна дата има общо осем центъра, посветени на нематериалното културно наследство.

Ако бъде одобрена кандидатурата на Созопол, това ще е вторият център от категория 2 за България. 

От 2011 г. в София работи Регионален центьр за опазване на недвижимото културно наследство в Югоизточна Европа. Бъдещият Център за подводно и световно наследство към ЮНЕСКО ще се основава на инфраструктурата на Центъра за подводна археология. Създаден през 1978 г., понастоящем той има статут на държавен културен институт към Министерство на културата. Целта е центърът в Созопол да се утврди като световен лидер в опазването на подводното културно наследство с регионално сътрудничество, научни изследвания, развитие на регионалните мрежи от организации и експерти, както и обучаването и обмена на добри практики и знания. Концепцията бе представена и насрочена в Рияд, Саудитска Арабия, по време на 45-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО през септември 2023 г. и предстои да бъде подкрепена още от Турция, Румъния и Хърватия. Проектът е резултат от стратегията и усилията на Министерството на културата, Министерството на външните работи и Центъра за подводна археология. Като партньори от Министерството на културата са привлекли Община Бургас, с която ще бъде подписан специален меморандум, както и други черноморски общини.

През идните месеци ще се проведе проучване относно готовността на България да създаде черноморски регионален център за подводно и световно наследство под егидата на

ЮНЕСКО, въз основа на което ще бъде взето и крайното решение.

Страната ни е втората в света и първата в Европа, която през 2003 г. ратифицира Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на подводното културно наследство от 2001 г.
Внесената концепция е свързана с изпълнението на стратегията, заложена в договора.
 

  • Маршрути по суша показват открити на дъното на морето артефакти
     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай