Непознатото ждрело на Родопите предлага богатства от забележителности

Също така може да видите Чаирските езера

Непознатото ждрело на Родопите предлага богатства от забележителности | StandartNews.com

Встрани от големия туристически поток има едно родопско ждрело, което никак не отстъпва по чудноватост и прелест, а именно Чаирското,

То се намира в близост до Триград, а пътят от София през магистрала Тракия е около 4 часа (около 240 км). От Пловдив е с около час по-малко.

Това ждрело е доста по-малко известно и посещавано от Триградското, но си струва да го видим, защото е уникално само по себе си. Проломът на река Чаирска е част от резерват "Шабаница" и тук природата ни изненадва приятно на всеки метър. 

Ще видим (и ще минем под) естествена каменна арка, висока повече от 10 метра и носеща името Превалетия камък. По пътя през ждрелото пък ще можем да се насладим и на панорамна гледка към Чаирските езера в близост, които също си струва да посетим. Когато поглед нагоре пък, виждаме един от известните родопски върхове - Бойдалъка.

Легенди за Чаирските езера

Също така може да видите Чаирските езера, които са общо седем на брой на надморска височина от 1400 метра. Близо до тях се намира и едноименната хижа, където може да се подкрепим по време на разходката. Наблизо се намира и връх Каурчан, известен със своя светилищен комплекс.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай