Непознато село пази уникални скални образувания

Легендата разказа за язовир, който е пресъхнал

Непознато село пази уникални скални образувания | StandartNews.com

Източник: Фото: Trips Journal

Едно малко познато, но завладяващо място е Зелениград. Селото се намира се в община Трън, Област Перник. То е разположено в планински район, по южните склонове на планината Руй, недалеч от сръбско-българската граница.

Над китното селце се е надвесил живописен скален масив. Известен с името "Камик", той включва, разположени едно зад друго, седем скални образувания с различна височина. В него има множество карстови цепнатини, скални ниши и неизследвани пещерни образувания. В подножието на скалите, от западната им страна, през малка горичка протича Зеленоградската река.

Село Зелениград има дълга и богата история. В селското землище са открити следи от праисторическо селлище (в м. "Камик"), а  в местността "Грамагье" се намират археологически материали от антично селище. През античността и средновековието Зелениград е било център област, и именно тук се е издигала най-важната крепост, от която е имало видимост към цялото Знеполе и Тимошкоморавския басейн. Така, че контролът на този голям район от провинция Дакия Медитеранеа е бил лесно реализуем.

Митовете разказват че на времето селцето е било на върха на Шили камък, а на сегашното място на селото е имало язовир но при голяма суша той е пресъхнал и хората са се нанесли долу.

Днес интерес представляват останките от антични и средновековни укрепителни съоръжения - античната крепост в местността "Жидовски камик" на връх Руй и градището в местността "Зад Камик".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай