Наше село привлича чужденци за живеене

То е имало важно стратегическо и икономическо значение

Наше село привлича чужденци за живеене | StandartNews.com

Село Житница е известно със славното си минало. То е имало важно стратегическо и икономическо значение за провадийския и изобщо варненския регион, а преди години е било и  административен център. В селото е имало и много хора - силна интелигенция, развити инфраструктура и благоустрояване. Имало е здравен кабинет, зъболекарски кабинет, местните споделят, че са раждали децата си на село обгрижвани от медицински специалисти. 

Разцветът на селото е в средата на миналия век, когато в него са живеели малко над 1700 души. Днес са останали около 850. В селото живеят и чужденци има - няколко семейства англичани, едно семейство руснаци и едно семейство – германец с рускиня. И другото забележително в селото – имат 15 двойки близнаци. 

Житница е разположена на 9 км (по права линия) югоизточно от Провадия, област Варна, край малката Манастирска река, ляв приток на Провадийска река. Източно от селото е язовир Тръстиково. В миналото селото е познато с името Чешнеджи, Тестеджи. Днешното му име е от 14 август 1934 г. и произлиза от богатата му земя, на която добре виреят житни култури, сочат данни в Историческия музей в Провадия. На километър и половина западно от Житница, върху платото зад Тестеджи дере, е имало средновековна крепост и селище.

Трудно е да се уточни кога селото е застроено на съвременното си място. В изворите за първи път то се среща през ХVІІ век. Населението е било смесено – християни и мюсюлмани. Около 1848 г. в Тестеджий е открито първото новобългарско килийно училище. В него преподава абаджията Пеню, по-късно е заменен от Тодор Панайотов. Отначало обучението на учениците в Тестеджий се извършва в частни къщи. През 1860 г. е започнат строеж на специална училищна сграда.

Няколко години по-късно през 1867 г в селото е издигнат и храма “Св. Димитър”. Средище на културния живот в Тестеджий става основаното през 1902 г. читалище – „Никола Вапцаров”. Неговото начало се свързва с името на учителя Стоян Митков, завършил образованието си в Образцов чифлик, Русенско.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай