Монтана бие аларма! Пътища и реклама, за да има туризъм

Предлагат Белоградчишките скали за символ на България

Монтана бие аларма! Пътища и реклама, за да има туризъм | StandartNews.com

* Бранд Монтана! Чудеса, природа, балнео и спа

* Предлагат Белоградчишките скали за символ на България

Пътища, реклама и общи маршрути в региона, за да има ръст на туризма. Алармата към държавата удари местната власт по време на дискусията на "Стандарт" „Бранд Монтана - нови възможности за модерен и атрактивен регионален туристически продукт“.

Всички власти на една маса

"Стандарт" и общината събраха на една маса зам.-министрите на туризма Ирена Георгиева и на културата Виктор Стоянов, народните представители Румен Христов (ГЕРБ-СДС), Надя Петрова (ДПС) и Петър Петров ("Възраждане"), за да начертаят основите на Бранд Монтана като ресурс за развитие на Северозапада.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Три стъпки за тласък на туризма в Монтана

Във форума участваха още зам.-председателят на Националния борд по туризъм Мартин Захариев, представители на бизнеса, местните власти, научните среди.

Болката на общините
 
Дискусията стана трибуна за болката на местните власти, бизнеса и научните среди от Северозапада, които се чувстват изоставени от държавата.

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Монтана. Форум на "Стандарт" чертае нови маршрути

Изграждане на инфраструктура, обновяване на стратегията за реклама и маркетинг, съвместна работа с останали общини и региони бяха част от целите, които си поставиха участниците във форума. Той бе открит от колоритните групи "Турлашки славей" и "Пъстренец Джуниър", които представиха уникалното фолклорно богатство на Северозапада. 

ВИЖ ОЩЕ: Бранд Монтана! Крепост като каменна книга разказва за древния град

ВИЖ ОЩЕ: Голяма новина за прохода "Петрохан". Дискусията на "Стандарт"

Три стъпки, които ще дадат тласък на туризма в Монтана, очерта издателят и главен редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, откривайки дискусията. Те са свързаност – транспортна и регионална, обща визия и реклама. Дискусията ни е част от голямата кампания Бранд България, която цели да събере всички елементи на националната ни идентичност, поставяйки културното наследство като ресурс за развитие на регионите, каза г-жа Бозукова. 

40 обекта в каталог на Чудесата

Монтана е истинска съкровищница. Над 40 обекта ще бъдат представени на празника на града - 24 юни, съобщи кметът Златко Живков, който е член на бюрото на Комитета по регионите към Европейския съюз. На празника си Монтана ще посрещне над 7000 души от 10 държави.

Сред постигнатите резултати е развитието на поклонническия туризъм, каза Живков и допълни, че общината ще продължи да разработва нови маршрути.

Акцентираме на свързаността на регионите, ние нямаме какво да делим помежду си, каза кметът на Монтана. И съобщи още, че в момента се подготвя специален каталог на културните обекти в областта.

Новият символ на България

Белоградчишките скали ще бъдат предложени за символ на България, каза още Златко Живков. 

Трябва да се съберат общините и регионите, тогава ще се събере България, категоричен бе кметът на Мездра Иван Аспарухов. Той изтъкна нужата от железопътна свързаност, която ще намали автомобилния трафик в областта. Според Аспарухов е нужда ясно изразена стратегия за развитието на България. 

Тепърва Северозападът ще се преоткрива, каза Аспарухов. Според него, ако регионът имаше по-голяма финансова независимост и брутният вътрешен продукт оставаше в него, икономическото му развитие щеше да го извади на първо място. 

Липсата на кадри

Недостигът на кадри, лошата инфраструктура и липсата на свързаност са основните проблеми на областта, изтъкна и губернаторът Ивайло Антонов. За него първата стъпка за развитие са добрите пътища, които да водят до туристическите дестинации.

Регионът има голям потенциал, отчете зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя съобщи, че за 2023 г. по данни на Националния статистически институт в област Монтана са отчетени близо 44 000 регистрации на туристи. Резултатите са със 17% повече спрямо 2022 г., а в сравнение с предпандемичната 2019 г. има ръст с 21,01%. 

Норвежци питат за България

Значително повече са регистрациите на български туристи - 41 000. Чуждестранните туристи са 2751 - от Румъния, Германия, Полша, Сърбия и др. В Монтана има потенциал за развитие, предлагайки многообразие от балнео и спа, културно-исторически, природен, поклоннически и еко туризъм, категорична бе Георгиева.

Резерви има в трансграничното сътрудничество, както и в използването на възможности за финансиране на програми и проекти от фондовете за споделено управление, каза зам.-министърът на туризма. Усилията на ресорното ведомство са насочени към балансираното и интегрирано промотиране на отделните видове туризъм.

Ирена Георгиева съобщи, че има огромен интерес към България от скандинавските държави, най-вече от Норвегия.

Министерство на културата с програма за музеи и галерии

Приветствам идеята за Бранд България, защото тя е опит за систематизиране и за поставяне на всичките ни усилия на карта. Инициативата за Бранд България е много добра, но трябва да я наситим със съдържание, заяви Виктор Стоянов, зам.-министър на културата.

Той допълни, че има нужда от живо общуване между националната и местната власт. Да се организират по-чести срещи и да се направи анализ на това, което работи, поиска Стоянов. 

Той представи програмите, по които тази и следващата година могат да се кандидатстват хората на културата и общините. Първа е сесията за визуалните изкуства, която вече е в ход. 

Министерството на културата съвместно с Асоциацията на общините разработихме програма за представяне на движимо културно наследство. Програмата ще бъде насочена към постоянните експозиции на музеите и художествените галерии, съобщи Стоянов. 

Тръгва сайт visitmontana.bg

Мартин Захариев, заместник-председател на Националния борд по туризъм, очерта план за популяризиране на Монтана. Първата стъпка е представяне на културно-историческото наследство на сайта на общината.

Трябва да бъде създаден visitmontana.bg. Нужно е също така изнасяне на електронните услуги на общината в подсайта digital Montana. И трета стъпка е страница за административните дейности на общината, за да има прозрачност, каза Захариев. Той посочи, че трябва да бъде отворен ГКПП със Сърбия, за улесняване на чуждестранните туристи. 

Захариев призова за организиране на среща на регионално ниво, която да изготви концепция пред Министерски съвет до есента. 

Депутатите от региона: Ще работим за Монтана

Народните представители са готови за взаимно сътрудничество на надпартийно ниво, категоричен бе лидерът на СДС Румен Христов, народен представител на ГЕРБ–СДС от Монтана. Той обеща парламентаристите да бъдат единни по отношение разрешаването на проблемите на Монтана и заяви готовност за сътрудничество. 

Надя Петрова, депутат от ДПС, подкрепи Христов за идеята за съвместна работа между депутатите на различните партии от региона. Тя потвърди, че ДПС активно ще работи за решаване на проблемите на Монтана, за популяризиране на многообразието му и развитието на туризма. 

Светлинно шоу на Кастра ад Монтанезиум

“Да направим така, че да се говори повече за Монтана”, призова Петър Петров, зам. – председател на ПП Възраждане. 

Той предложи реклама на града и региона с помощта на Министерството на туризма и Министерството на културата. “Трябва да бъдат популяризирани местните културно-исторически обекти, призовавам за тяхното опазване и стопанисване”, заяви Петров. 

Той направи предложение на Министерството на културата за създаването на регулярни комисии. И препоръча създаването на светлинно шоу на античната крепост Кастра ад Монтанезиум. 

Без тирове на "Петрохан"

Голяма новина за прохода "Петрохан" дойде от инж. Володя Вълов, директор на Областното пътно управление. Движението на тирове над 12 тона през прохода „Петрохан“ – път II-81, е забранено. Контролът по спазването на ограничението се осъществява от „Пътна полиция“.

Закон за културното наследство

Липсва промотиране на маршрутите, което води до отлив на туристите, заяви Лили Ангелова, изпълнителен секретар на Българска федерация по туризъм. Според нея най-тежките проблеми са лошата инфраструктурата, недостигът на транспорт, липсата на капацитет за настаняване на голям брой хора. Тя добави, че с общи усилия да се работи за развитието на региона. 

Закон за културното наследство и за това как то се стопанисва, поиска доц. д-р Ваня Иванова, директор на РИМ Монтана. Тя допълни, че има нуждата от лицензирани екскурзоводи в района. 

“Ком – Емине е прегръдката на България”

С тези думи финализира дискусията доц. Мира Радева, преподавател по маркетинг в Пловдивския университет.

Ком - Емине е мода сред младите и аз искам да стана най-възрастната бегачка, заяви Радева. Тя добави, че трябва да разберем новия потребител и от какво той има нужда. Радева сподели идеята за екопътеки, които да свързват светите гори, за да предложим емоция и преживяване на туристите. 
    


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай