Красимир Герчев: Бабите и църквата в Добърско са достойни за ЮНЕСКО

Имаме ръст в туризма, стремим се да е целогодишен

Красимир Герчев: Бабите и църквата в Добърско са достойни за ЮНЕСКО | StandartNews.com

На 11 октомри Разлог посреща гостите си с празничен фестивал, казва в специално интервю за вестник СТАНДАРТ кметът на общината инж. Красимир Герчев
 

- Г-н Герчев, може би най-важното природно богатство на община Разлог е минералната вода. Имате в околността и село Баня, което може да се превърне в курорт от световна класа. Какво е необходимо на общината, за да развие балнео и спа туризма и да го превърне в основен източник на доходи за населението?

- Най-големият ресурс са хората, след това са природните дадености, които имаме. През последните години направихме много, за да привлечем инвестиции в селото. Минералните извори бяха три, сега са почти 100.

Това означава огромен ръст, но трябва да се намери баланс между инвеститорите и местните жители. В момента сме изправени пред предизвикателството за водопроводната система за минералните води, както и по сондажите, сградите които трябва да бъдат рехабилитирани. За това се изискват доста средства. Офертите, които получаваме за саниране на тези съоръжения са много високи. 

Другото предизвикателство е регулиране на потоците на минералните води към ползвателите. Това са част от нещата, които трябва да направим. Мониторингът на минералната вода, който започнахме, се случва много добре. Отговаряме и гарантираме за качеството на минералната вода, която предоставяме на ползвателите. Неслучайно село Баня се нареди на трето място по брой нощувки в спа центровете. Това е огромен ръст за последните години, за който не съм си и мечтал, че ще постигнем. След многото строежи ние трябва да направим селото в изключителна кондиция като чистота и инфраструктура. Защото в момента се прокрадват водопроводи, но те скоро ще приключат, така че Баня отново ще бъде с отличен облик.

- Разлог има потенциал да бъде туристическа дестинация за всички сезони. Краят ви се отличава като един от най-гостоприемните в страната. Има и богато културно-историческо наследство. Как виждате утвърждаването на общината като място за целогодишен културно-исторически туризъм?

- В последните години ние се утвърдихме, наблюдавайки посещенията на туристите, които се увеличават особено през летните месеци. Затова тази година заложихме на фестивалното лято, което се състоя през юни, юли и август. Данните показват, че имаме 12% ръст на нощувките през това време, което означава, че нематериалните богатства предизвикват голям интерес. В нашия регион се намира и най-голямото голф игрище, което също приема своите гости. Освен това, то е чудесно и за семейства с малки деца предлагайки добри атракции. Църквата в Добърско също е феномен. Основното, което е важно за нашия край, е, че ние сме пазители на традициите и нематериалното културно наследство е много силно изразено по отношение на 1 януари, когато се провежда кукерския карнавал "Старчевата", запазване на обичаите за Бабинден, Водици. Имаме и много "живи" читалища. 

Хиляди хора извън работно време репетират танци и предават традициите, наследени от нашите предци. В навечерието на празника на град Разлог - 11 октомври, Освобождението от турско робство, също ще имаме фестивал, който ще бъде изява на читалищните дейци.

- В Разлог има две неща, които са достойни за вписване в световното културно материално и нематериално наследство на ЮНЕСКО - църквата в Добърско с уникалния стенопис, известен като Исус в ракета и Добърските баби. От каква помощ имате нужда, за да кандидатствате?

- Имаме необходимост от експертна помощ, защото това са специфични дейности, които трябва да бъдат подготвени. На това ще разчитаме, за да може на предстоящата сесия на ЮНЕСКО да бъдат предложени тези обекти. Надявам се да предизвикат интерес и да бъдат приети. Обектът е в добро състояние, като ние с кметството в Добърско се стараем да поддържаме църквата и околността в изрядно състояние.

- В района имате и тракийски светилища. Как ще ги превърнете в културно-историческа атракция?

- Там имаме пропуски, които са обективни във времето, специално за светилището "Столоватец", където са намерени плочи. Лошото е, че част от тях са налице, другата част не знаем къде са, но има изображения на тях и в центъра на Разлог ги пресъздадох чрез мраморни колони. Това светилище може да бъде представено като такова, но на самото място няма нищо и ние, за да запазим неговата визия, създадохме това светилище в центъра. За туристите, които искат да се докосват до него, макар и реновирано в съвремени условия. 

- Изключително важна е и градската среда на самия Разлог, който посреща много посетители. Какви са най-важните проекти, по които работите по отношение на развитието на града?

- Винаги се работи по отношение на инфраструктурата. В този период започваме  един голям проект за реконструкция на водопроводи и улици. След този проект обликът на града ще бъде съвсем друг. Надяваме се тази година да започнем със строителството на новата многофункционална спортна зала, защото тя ще ни даде възможност освен за спорт и за реализирането на културни мероприятия, фестивали, концерти, които ще обогатят календара на нашата община. Всеки един момент искаме да свържем работата по инфраструктурата с духовното и културно наследство, което ние трябва да подкрепяме, пък и хората го желаят.

- Освен сферата на туризма, кои други направления в бизнеса виждате като потенциал за развитие на Разлог и региона?

- Добре е развита преработвателната промишленост, туризмът се наложи впоследствие след преминаването на Разлог от тежката химическа индустрия в друга сфера на промишлеността, т.е в тази на туризма. Нашата котловина, която се намира на три планини, дава изключително добри възможности за това. Особено това лято при високи температури в цялата страна, нашия край беше като оазис на спокойствието и възможността за релакс. Имаме добри предпоставки за машиностроене и строителство. Засега преработвателната промишленост е най-добре развита. Говорим за дървопреработваща, месопреработваща всички тези съпътстващи туризма промишлености, които трябва да се развият. Основното, което наблюдаваме последните години, е инвестиции в сферата на туризма. 

- Община Разлог е пример за местната власт в цялата страна с начина, по който управлява средствата в бюджета си. С какво можете да се похвалите като постижение за тази година и доколко достатъчни са средствата, отпускани от държавата на общината?

- Приветствам взетото решение на парламента  за финансиране на общински проекти. Предизвикателството е то да бъде реализирано на практика. Ние започваме проектите и връзката между общината и държавата по отношение на координиране на тези дейности и финансирането им е много отговорно. Много се надявам да бъдем добри партньори и започнатите проекти да бъдат завършени в срок и качествено. Затова е важно общината и държавата да работят в синхрон. Като цяло бюджетът на община Разлог върви добре, нямаме затруднения, винаги може да се желае повече, но основното в което сме вперили очи, е изпълнението на общинските проекти. Това е предизвикателство, защото ресурсът, който е гласуван, е голям в рамките на тези години. Но това е единственото справедливо решение за всяка една община на съответните брой жители да получи параметри на финансиране и сами да предложим на държавната власт проекти, които да бъдат финансирани. А не както беше преди с критерии, които не бяха много ясни. Сега имаме надежда в тази насока, а това ще стабилизира и общинските бюджети и ще се решат тежки  инфраструктурни проекти със средства, които са акумулирани от държавата. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай