Хисаря - скритата перла на България

Градът е бил ключов център за римската аристокрация

Хисаря - скритата перла на България | StandartNews.com

Историята, природните ресурси и културата се преплитат в уникална картина
 

 

Община Хисаря се намира на стратегическо място - в полите на Средна гора, само на 40 км от Пловдив. Кът от България, където историята, природните ресурси и културата се преплитат в уникална картина. Създаден върху основите на древния римски град Диоклецианопол, Хисаря е не просто курорт, а символ на хилядолетна традиция в здравето, културата и изкуството. Тук, на всяка крачка, можете да усетите духа на древните цивилизации, които са обитавали тези земи, и да се насладите на богатото културно-историческо наследство, което има общината.

  • Историята е жива

Хисаря притежава богатото наследство на хилядолетна история. Още от древността мястото е било известно със своите лековити минерални извори. Археологическите проучвания показват, че мястото е населявано още от VI хилядолетие пр. Хр, а по-късно тук възниква тракийско селище. От този период датират големите тракийски култови съоръжения край Старосел и Кози грамади. През 293 г. римският император Диоклециан се установява тук заради лечебните минерални води и дава името си на града - Диоклецианопол. Градът бързо се утвърждава като ключов център за римската аристокрация и военните. В този период започват да се изграждат мащабни структури, които днес представляват една от забележителности на Хисаря - крепостните стени. 

Древноримските терми, амфитеатърът, римските гробници и уникалните останки от крепостните стени свидетелстват за величието на този древен град, съществувал в разцвета на Римската империя.

  • Природата, която лекува и вдъхновява

Ключовият елемент, който прави града специален, са неговите 22 минерални извора с различен състав и температура. Минералната вода на Хисаря е известна с лечебните си свойства, подходящи за лечение на  различни заболявания - даденост, която притежават много малко балнеологични центрове в света. Ниската й минерализация, липсата на характерен мирис и изключителната й мекота я правят подходяща за продължителна консумация.

Освен с лечебните води, Хисаря предлага и уникална комбинация от природни дадености - чист въздух, мек климат и зелени хълмове, които допълнително подпомагат възстановителните процеси на организма. Природните паркове и градини, изпъстрени с редки растителни видове и красиво поддържани алеи, създават идеални условия за разходки, релакс и възстановяване.

Община Хисаря е за всеки, който желае да се потопи в богатото културно-историческо наследство на България, да се наслади на неповторимата природа и да усети духа на древните цивилизации. Съчетавайки лечебни минерални извори, древни тракийски светилища, живописни села и модерно изкуство, регионът е привлекателна дестинация както за българските, така и за международните пътешественици.

Тук всеки може да намери нещо за себе си - от тишината и уюта на малките села до величието на древната история, която продължава да живее в сърцето на България.

  • Старосел - светилището на траките

Само на няколко километра от Хисаря се намира село Старосел, неразривно свързано с древните траки и тяхното религиозно и културно наследство. Тук се намира най-големият тракийски култов комплекс, открит на територията на България. Внушителен храм - мавзолей,  датиращ от V-IV век пр.н.е., съхранил безценни артефакти от тракийската цивилизация. Величественото тракийско светилище в Старосел е място, където посетителите могат да се докоснат до магията на древността и да усетят силата на тези свещени земи.

Старосел не е само светилището на траките, но и прекрасен пример за устойчив туризъм, съчетал Спа и уелнес с винен и кулинарен туризъм. 

  • Старо Железаре - музей под открито небе

Старо Железаре по уникален начин съчетава традициите на миналото с модерното изкуство. Всяка година селото се превръща в сцена на един от най-необичайните и креативни фестивали в България - "Старо Железаре стрийт арт фестивал". По време на фестивала местните къщи се превръщат в галерии под открито небе, а стените на къщите изобилстват от сцени от ежедневието, културата и историята на България и света.

Старо Железаре съчетава модерното изкуство с автентичния селски дух, който може да откриете в "Дома на традициите".  Тук ще откриете стари занаяти и обичаи и ще опитате от местните кулинарни специалитети, като традиционни хлябове, старожелезарски бабек и домашно вино.

Но Хисаря не е само минало. В града и днес кипи културен живот, а гостоприемството на местните хора и богатата кухня създават незабравимо преживяване за всеки посетител.

  • Лицето на бранда

Съвременният бранд "Хисаря" не се ограничава само до представянето на града като балнеоложки курорт. Той включва визия за културен и исторически туризъм, свързан със здравословния начин на живот, традиции и устойчив растеж. Развитието на туристическата инфраструктура, включително модерни СПА центрове, хотели и ресторанти, допълнително укрепва репутацията на Хисаря като водещо място за балнеология и Уелнес.

Като част от стратегията за развитие на бранда "Хисаря", местна власт и бизнес активно инвестират в съхранението и популяризирането на културното наследство на региона. Множество различни фестивали, културни събития и инициативи допринасят за изграждането на позитивен и устойчив имидж на Хисаря като дестинация, която комбинира здравословен начин на живот с културни преживявания.

  • Бъдещето - културен, здравен и уелнес туризъм

Хисаря има уникалната възможност да стане една от водещите дестинации в България и света, комбинирайки възможностите не само за Спа и Уелнес, но и за културен, екологичен, приключенски и винен туризъм. Възможността Хисаря да бъде включена в списъка на ЮНЕСКО поради уникалната си комбинация от римски  и тракийски архитектурни съкровища и природни ресурси  ще бъде огромно признание за града и региона.
Брандът "Хисаря" се развива с ясна визия за бъдещето - като място, където здравето, културата и природата са в перфектен баланс
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай