Фолклорът, дипломация в действие

Нека музиката и танцът да са езикът, на който си говорим

Фолклорът, дипломация в действие | StandartNews.com

 

Димо ДЕШЕВ, режисьор, драматург, председател на комисията по култура в Община Плевен

Проветриво място са Балканите, казват историци и анализатори. Тук са се срещнали и са оставили отпечатък върху местните народи поне три различни религии, четири различни империи, различни култури, светогледи, народопсихологии... Изглежда така, сякаш няма нещо, за което народите тук да не се карат, да не спорят, дори да воюват помежду си.

В същото време като между добри съседи има и едно любопитство как живее другият, какво прави, как и с какво се храни, за какво пее, как се весели, как танцува, какво чете, за какво пише. Благодарение на този интерес съществува и другата тенденция  - опознай човека до себе си, проумей го и влез не в спор с него, а в диалог и това да е пътят към мир и разбирателство. 

Много допринасят в това отношение различни културни събития, в които нашите балкански народи се срещат, опознават се и започват да си говорят помежду си. А когато заговориш един човек, когато го опознаеш, той вече не ти е враг, а приятел, себеподобен, а защото не и брат! 

Дайте път на Културата, нека тя бъде преди Политиката, нека езикът на Музиката и Танца да са езикът, на който да си говорим!

С тези мисли в сърцата и душите певците и танцьорите от Северняшки ансамбъл "Иван Вълев", с подкрепата на Община Плевен взеха участие в 63-ият "Балкански Фестивал на народни песни и танци", организиран от Център за Култура "Григор Пърличев", гр. Охрид, Република Северна Македония.

Две вечери на приповдигнато настроение, висок професионализъм, красиви танци, емоционални песни, феерия на цветове и прекрасни костюми. Публиката и колегите от останалите групи - участници не пестяха суперлативи и аплодисменти.

И на третата вечер - "черешка на тортата", "перла в короната" - още един Фестивал, организиран от Сдружение за култура и изкуство "Арт Вивенди"- Охрид, Българското посолство и Българския културно-информационен център в Скопие, Република Северна Македония - фестивалът "Дни на Балканската Култура и Изкуство"!

И покана към Северняшки ансамбъл да участва заедно с ансамбъл от Кюстендил и фолклорни групи от Охрид, Битоля и Кичево, заедно с певци  и танцьори от Елбасан и Корча - Албания.

Фестивалът бе открит от г-жа Ана Крстеска, зам.- кмет на град Охрид, а Н.Пр. Посланикът на Република България в Р.Северна Македония - г-н Ангел Ангелов връчи грамоти на участниците и специален плакет на плевенският ансамбъл!

Високият професионализъм на 30 минутната фолклорна магия, изпяна и изтанцувана  от плевенчани, бе аплодирана от многобройна публика, от директора на Културният център на България в Скопие, от Генералния консул на България  в Битоля, от народните представители Тошко Йорданов и Христинка Иванова, дошли специално за участието на ансамблите от България на този Фестивал.

И сред нестихващите ръкопляскания отново у всички са затвърдиха мислите, изказани от древните философи, че всичко онова, което не може да бъде казано с думи, може да бъде изразено с музика и танц, че музиката може да промени Политиката, защото музиката променя Човеците, че Културата - това е Дипломация в Действие!

След тези прекрасни фестивали, след тази вдъхновяваща културна инвазия на талантливите музиканти  и танцьори от Плевен можем да бъдем сигурни, че е направена още една, макар и неголяма крачка към добросъседство и мир на Балканите!
"Да градим мостове помежду си, а не стени!"


 

   
 

  • Нека музиката и танцът да са езикът, на който си говорим
  • Опознай човека до себе си, проумей го и влез не в спор с него, а в диалог и това да е пътят към мир и разбирателство 
     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай