Езеро с пиявици лекува главоболие, ревматизъм и високо кръвно

Кръвосмучещи от този вид се срещат само на едно място в Родопите

Езеро с пиявици лекува главоболие, ревматизъм и високо кръвно | StandartNews.com

Езерото с медицински пиявици край с. Бели вир е единственото в Родопите, където се среща този рядък вид кръвосмучещи животинки. Водоемът, наречен „Сюлюк гьол”- „Езерото на охлювите”, се обитава от медицински пиявици, с които и до днес се лекуват различни болести.

Жителите на Бели вир твърдят, че кръвосмучещите от този вид се срещат само тук и помагат на хора със сърдечна недостатъчност, високо кръвно, хронично главоболие, ревматизъм, екземи, анемия и др.

Целта на Община Черноочене е не само да направи мястото, привлекателно, красиво и уютно, но да и направи хората съпричастни към въпросите за опазване на околната среда.

Край чернооченското село Бели вир бе почистен и облагороден терена около заблатеното езеро, изградена бе зона за отдих с поставени пейки и информационна табела.

Дейностите бяха извършени по одобрен от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) в рамките на националната кампания „Чиста околна среда – 2024“ проект “Да запазим естествената среда на медицинските пиявици в “Сюлюк гьол“.

Реализацията на подобни проекти допринася за повишаване на екологичното самосъзнание, формирането на позитивна нагласа към природата.

В община Черноочене и тази година са спечелени и реализира проекти в рамките на Националната кампания „За чиста околна среда” на Министерството на околната среда и водите и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда, пише 24rodopi.com

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай