Двуглав орел лекува в “дяволското” село

В "Безгрижен живот" предлагат традиционни родопски ястия

Двуглав орел лекува в “дяволското” село | StandartNews.com

Хаджи Георги Станчовски е построил най-известните къщи тук и Етнографския музей в Стария Пловдив


 

Косово е селце, кацнало на един от най-красивите родопски ридове - Чернатица. Намира се  на 5 км от балнеоложкия курорт Нареченски бани и е обградено от девствена природа, а махалите му се пресичат от четири непресъхващи рекички. Селото става известно с автентичните си къщи, чистия въздух и спокойната атмосфера. Лесно достъпно е от Асеновград (30 км), Пампорово (36 км), Пловдив (50 км), София (197 км).

Косово е основано от преселници от Старо село, което се е намирало близо до манастира на  Бяла Черква. Своя разцвет то достига в средата и края на XIX в. Оттогава датират и повечето от къщите в селото. По това време със средствата, припечелени от кираджийство (превоз на стоки срещу заплащане), скотовъдство, земеделие и зидарство, местните хора строят големи и просторни жилища с високи дувари и дърворезбовани тавани, изграждат павирани улици и мостове. Днес повечето автентични домове са реставрирани и се отдават на туристи. 

В миналото косовчани са били известни като големи майстори. Един от най-изкусните сред тях е Хаджи Георги Станчовски, който е строител на две от най-известните къщи в селото (едната е Хаджиевата) и забележителната с красотата си сграда на днешния Етнографски музей в Стария Пловдив. 

Хаджийската е най-голямата къща, построена през 1853 г., която днес е част от възрожденския комплекс "Косовските къщи". През 2007 г. каменната постройка е удостоена със сребърна марка за качество "Автентична България" и отличие за дизайн и атмосфера. 

В селото има общо 63 паметника на културата, 5 от които са с национално значение.

По време на османското робство населеното място се е казвало Шейтан кьой, което преведено от турски език означава дяволското село. Когато то било под турско иго, местни жители отишли при тогавашния владетел и поискали да им бъде разрешено да построят църква. Той им казал, че може, но при условие, тя не е по-голяма от параклис, който да е с височина до два метра. Хората обаче решили да "прескочат" заповедта му. Изградили църквата и на празника Успение Богородично, когато било откриването, те поканили и ръководителя на местната власт.

От уважение той приел поканата. Отивайки на празненството обаче видял, че вместо параклис, хората са съградили голям храм. И тогава рекъл: "Да ви се невиди и дяволското село". 

Населеното място се наричало така до 1934 г. Според мнозина изследователи и краеведи, след това то е било преименувано на Косово. Името си взело от крепост, която е била разположена на мястото на старото селище, което се наричало Косевис (буквален превод - "Гората на косовете"). Покрай нея постепенно се оформило първоначалното селище, което по-късно се изнесло в днешно Косово.

Църквата в селото е известна още с това, че в центъра ? е поставен мраморен камък с изображение на двуглав орел. Според легендата камъкът в нея е чудотворен и ако се стъпи върху него, лекува. "Успение Богородично" е обявена за паметник на културата и все още пази много от автентичните си стенописи и икони.

В Косово има и едно емблематично заведение, наречено "Безгрижен живот". То се намира точно в центъра - в близост до църквата и до гостницата. Там се предлагат великолепни родопски традиционни ястия.

В близост до селото има интересни забележитлности, които може да бъдат посетени от туристите. Едно от тях е Караджов камък. Това е свещено място, зареждащо с енергия. До него се стига за около час и половина пеша от Кръстова гора, като маршрутът за натам започва по асфалтовия път вдясно от главния храм на Кръстова гора. Караджов камък е скален феномен и много приятно място с леко екстремно изкачване до горната част на скалното плато. Но пък 360 градусовите гледки отгоре са неповторими и определено си струват усилията.

Друго вълшебно място е Кръстова гора. Вярва се, че ако преспиш на това място, действа особено лечебно на всякакъв тип здравословни проблеми. Нареченски бани е локация, за която се носят легенди. Лековитата вода помага на хора със заболявания на нервната система и щитовидната жлеза, на хипертоници и диабетици. Един от изворите е придобил известност под името "Очно изворче". Водата от него се използва за промивка на очите и се вярва, че лекува хронични конюнктивити от възпалително и алергично естество. Този извор е с по-висока радиоактивност на минералната вода - с радон 4070 бекерела или 110 нано-Кюри/л и с по-ниска температура от останалите извори - 21.5 градуса по Целзий.

Курортът се посещава и от хора с бъбречни проблеми. Специалистите са доказали положителното въздействие на нареченските минерални води върху стомаха, вътрешните органи, жлъчката, дихателните органи, бъбреците.
Нареченски бани съществува като курорт официално от 1 юли 1891г, когато там е открита първата баня. 
Минералните води тук извират от няколко естествени и сондажни източници, като преобладаващата част от тях са хипотермални (33 градуса по Целзий), слабоминерализирани, сулфатно-хидрокарбонатно-натриеви, бистри, безцветни, без мирис и с добри питейно-вкусови качества.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай