Двама министри специални гости на Оскарите за културно наследство

Европа Ностра засвидетелства огромно уважение на България

Двама министри специални гости на Оскарите за културно наследство | StandartNews.com

* Найден Тодоров покани генералния секретар Снешка Михайлович да види чудесата на България

* Евтим Милошев обсъди общи туристически маршрути със Сърбия и идването на хърватски туристи през зимния сезон у нас

* Дошло е време да покажем общото си балканско наследство, заяви Снешка Михайлович

Министрите на културата Найден Тодоров и на туризма Евтим Милошев бяха специалните гости на Оскарите за културно наследство – годишните награди на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство Европа Ностра в Букурещ.

ВИЖ ОЩЕ: Срещата на върха на Европа Ностра! Посолството ни в Букурещ стана сцена за Чудесата на България

Над 1000 гости се събраха в румънския Атенеум – най-престижната концертна зала в Букурещ, която от 2007 година е в списъка на европейското културно наследство като основен културен паметник на румънската нация.

Атенеумът, който впечатлява със своите дорийски колони и 40-метров купол, напомня древен храм. Отвътре е изрисуван със сцени от румънската история.

Министрите Тодоров и Милошев бяха изключително топло посрещнати. Те седяха до изпълнителния президент на Европа Ностра проф. Херман Парцингер, един от най-големите немски праисторици и до българския еврокомисар по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Илиана Иванова, която раздаде Оскарите за културно наследство.

За първи път България има толкова восокопоставена делегация, каза генералният секретар на Европа Ностра Снешка Михайлович, която поздрави българския представител на Европа Ностра – Общество „Културно наследство“ с председател Славка Бозукова, издател на медия „Стандарт“. Цялата зала аплодира министрите Найден Тодоров и Евтим Милошев.

След тържествената церемония се състоя среща на министрите Найден Тодоров и Евтим Милошев със Снешка Михайлович и Илиана Иванова. В нея участваше и Славка Бозукова.

Снешка Михайлович засвидетелства огромно уважение на България. Министър Найден Тодоров я покани да посети страната ни, за да види Чудесата на България. Снешка Михайлович изказа специални поздравления на министър Найден Тодоров за българското домакинство на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която ще се състои догодина в София, а също така и за концертните му изяви, които подчерта, че познава много добре.

Дошло е време да представяме общото си балканско наследство, каза Снешка Михайлович. В хода на разговора, в който се включи и кметът на Букурещ Никушор Дан, бе подчертано, че това трябва да стане с водещата роля на Европа Ностра и българското домакинство на сесията на ЮНЕСКО е отлична възможност за това.

Еврокомисар Илиана Иванова специално поздрави Славка Бозукова, затова че Общество „Културно наследство“ е станало българският представител на Европа Ностра. И изрази надежда, че догодина ще има и български носители на Оскарите за културно наследство.

По-късно към срещата се присъедини и делегацията на Сърбия, с чиито представители министърът на туризма Евтим Милошев обсъди възможноситте за създаване на общи туристически маршрути. След това с делегацията на Хърватия министър Милошев разговаря за възможността хърватски туристи да идват в България за зимния сезон.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай