Чудесата в ЮНЕСКО! Найден Тодоров: Искаме да променим визията за България

Ще покажем промяна в отношението на държавата, каза министърът на културата

Чудесата в ЮНЕСКО! Найден Тодоров: Искаме да променим визията за България | StandartNews.com

"Пазители на Чудесата на България". Така министърът на културата Найден Тодоров се обърна към участниците във форума "Бранд България - Чудесата в ЮНЕСКО", организиран от Общество "Културно наследство", българския представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент – Европа Ностра. Конференцията се проведе с медийното партньорство на "Стандарт" и националната кампания "Чудесата на България".

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Домакинството на ЮНЕСКО ще издигне България в нова роля

Министерство на културата вече е започнало подготовката за българското домакинство на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Дали сме срок до 7 октомври, съобщи министър Тодоров. И допълни: "Ние сме тръгнали по този път, надявам се заедно да го извървим и след 1 година ще бъдем много по-горди да сме българи".

ВИЖ ОЩЕ: Власт и учени с програма за Чудесата ни в ЮНЕСКО

Не съществува въпрос дали ще се подготвим добре. Разбира се, че ще се подготвим добре и ще бъдем на световно ниво. Аз съм уверен в това. И после отношението на света към България ще бъде друго, категоричен бе министър Тодоров.

ВИЖ ОЩЕ: Чудесата в ЮНЕСКО! Илияна Йотова: Да бъдем повелители на нашето бъдеще

"Нас ни е страх да направим нещо, защото може да се провалим. Това е причината България да буксува. Не, ние ще се провалим, ако не правим нищо. Ние искаме да направим заявка за промяна на отношението на държавата. Ние сме едно от малките министерства, но културата е тази, която държи нацията. Тя е мост към другите държави и народи", посочи министърът.

"Затова ще подходим по друг начин. Няма да тичаме след събитията. Не ни е страх от провал. Страх ни е за това, че провалът на културата ще е провал на нацията. Ключът е в промяната на самооценката на българина. Ние нямаме вяра в себе си. Защото сме забравили откъде произхождаме и какъв е нашият потенциал. Да, ние имаме потенциал, но въпросът е какво ще направим с него. Страхуваме се да не го събудим. Но - време е!", заяви Найден Тодоров.

Всяка една държава е сбор от три неща - история, настояще и мечти за бъдещето. Ние сме забравили нашата история и мечтите за бъдещето, посочи още министърът на културата. 

Тук сме, за да се хванем за най-хубавото от миналото - нашето културно наследство. Време е да излезем от немощието, да намерим нашите цели. Уверен съм, че и други ще тръгнат с нас, подчерта той. И допълни: "Надявам се да вървим бързо напред".

Зашо настояхме сесията на ЮНЕСКО да е в България? Ние сме наясно със състоянието на културните ценности. Искаме да форсираме тяхното обгрижване, да поставим срокове и цели. Защото така работим най-добре. Ще цитирам един световен музикант - Ленард Бърнстейн, който казва: За да се постигнат велики неща е нужна гениална идея и недостатъчно време. Е, ние имаме срок - сесията на ЮНЕСКО. Гениалната идея я имаме, продължи Найден Тодоров. 

Има страни, в които културният туризъм е част от националната стратегия. Ние имаме туризъм, но не точно такъв, каза министърът. И даде за пример Несебър - едно от чудесата на България в ЮНЕСКО. Градът иска туризъм, но се цели в грешната таргет група туристи. 

Искаме да променим това, което се говори за България. Искаме за страната ни да се говорят хубави неща. Ние имаме велик потенциал. Искаме да променим визията за България и на България, посочи министърът. 

Всички имат проблеми, установяваме ги, когато отидем в други страни. Но те знаят на какво да акцентират, каза още той.

Бранд България е заложен в националната стратегия за развитие на културата. Варваме, че той е нужен за визията на България пред света, подчерта министър Найден Тодоров. И заключи: "Вярвам, че заедно ще постигнем Чудеса!".
 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай