Часовникова кула e веселяла жителите на наш град

Тя е един от символите на Пазарджик

Часовникова кула e веселяла жителите на наш град | StandartNews.com

Една от забележителностите на Пазарджик е удивителната Часовникова кула.

Тя е построена през 1741г в средата на град Татар Пазарджик и е служела за градски часовник. По запазени източници се предполага, че кулата е била с форма на правилна призма с основа шестоъгълник, осмоъгълник или дванадесетоъгълник, издигната върху постамент с форма на паралелепипед. Часовникът се е намирал в ниша, разположена върху пирамидата над постамента.

Надпис върху плоча на кулата е гласял: "Честния Ибрахим ага Хайрулов ни удостои с направата на този часовник, който бие час по час и весели града" и годината на построяване на часовника по турско летоброене "1154". През 1924 г. часовниковата кула е разрушена и от нея остават само каменните основи и постамента, изпълнен със зидове от ломен камък с височина около 6м над терена.

"Ротари клуб - Пазарджик" започва да възстановява часовниковата кула по идея и проект на архитект Христо Герасимов. Новият проект предвижда възстановяване на кулата максимално близо до първоначалния си вид. Часовниковата кула е завършена и е официално открита на 21 май 2010 г - Деня на Пазарджик.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай