Библиотеките с таен коз за ЮНЕСКО. Голяма новина

Културното наследство е ресурс за развитие, каза доц. Анета Дончева

Библиотеките с таен коз за ЮНЕСКО. Голяма новина | StandartNews.com

Библиотеките съхраняват огромно завещание от изключителна важност. Това са така наречените документи за местната история. Те са много модерни в момента. Разкриват как са живели хората преди и какво от стария опит могат да почерпят, за да живеят добре и в утрешния ден. Така библиотеките имат огромна роля за представяне на културно-историческото наследство, включително за новите обекти и традиции, които да предложим за влизане в ЮНЕСКО.

ВИЖ ОЩЕ: Чудесата в ЮНЕСКО! Илияна Йотова: Да бъдем повелители на нашето бъдеще

Това заяви доц. Анета Дончева, председател на Българската библиотечно-информационна асоциация, по време на форума  Бранд България – Чудесата в ЮНЕСКО”. Той бе организиран в столичния х. "Маринела" от Общество „Културно наследство”, българския представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент – Европа Ностра. Конференцията се проведе с медийното партньорство на „Стандарт” и националната кампания „Чудесата на България”.

ВИЖ ОЩЕ: Чудесата в ЮНЕСКО! Найден Тодоров: Искаме да променим визията за България

Искам до обърна внимание на още нещо. От 2003 година ЮНЕСКО призна като културно наследство и дигиталното такова. Библиотеките и музеите имат огромен опит в дигитализирането на документи и артефакти, като вече имаме много добри примери, свързани с културното многообразие. Тези елементи също трябва да бъдат включени при представянето на страната ни по време на 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО, която догодина ще се проведе у нас, каза доц. Дончева.

ВИЖ ОЩЕ: Славка Бозукова: Домакинството на ЮНЕСКО ще издигне България в нова роля

Културното наследство е ресурс за развитие. Но с оглед на климатичните промени и така наречените зелени теории, на него трябва да се гледа и като мотив, каза още доц. Анета Дончева.

Би било добре да има интегриран подход, който да включи всички институции. Тук говорим за културно наследство, култура, икономика, наука, начин на живот на хората в градовете и т. н., продължи доц. Дончева.

Нашата международна организация на библиотеките, която е много стара и мощна, работи от години с ЮНЕСКО и заедно с европейската ни организация има вече определени насоки към това как библиотеките могат да помогнат за това устойчиво бъдеще и културното наследство да стане мост между различните области за устойчивото развитие, посочи още доц. Анета Дончева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
RobBik
преди 12 часа

Бъдете алфа мъжки на всяка възраст! Уникално нещо, което ще ви помогне да задоволите всяко момиче, вижте какво може:--- https://come.ac/manx

Откажи