Акад. Иван Гранитски: Бранд България ни вади от блатото

Младите творци да са с любов към старината, съветва писателят

Бранд България е каузата, която днес обединява българите. Тя ни вади от блатото. Това заяви новоизбраният от БАН академик Иван Гранитски. Писателят и собственик на издателство "Захарий Стоянов" бе гост в подкаста на "Стандарт" "Чудесата на България".

Издателят и главен редактор на медията Славка Бозукова разговаря ексклузивно с акад. Гранитски за ролята и мястото на България в ЮНЕСКО. Догодина страната ни ще е домакин на историческо събитие - 47-ата сесия на Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО. Това не се е случвало от 40 години, когато в София се проведе Генералната асамблея на световната организация. За жалост, оттогава до днес няма нов български обект от материалното наследство, който да е минал под егидата на ЮНЕСКО.

"Любов към старината не само заради консервативни, сантиментални представи, а заради това да познаят себе си“, е посланието на акад. Иван Гранитски към младите творци. Той подчерта, че познаването на собствената история и душевност ще направи бъдещите хора на изкуството свободни и щастливи. 

Акад. Гранитски бе категоричен, че в слогана, с който страната ни ще се представи пред участниците на 47-ата сесия на ЮНЕСКО, трябва да има думата „Памет“. 

„Паметта за нашата история, независимо дали е свързана с траките или с неолита, или с прабългарите и славяните, или с римската, с византийската наша история. Ние сме носители и преносители на посланията на поне седем велики цивилизации, от които разбира се траките изпъкват най-много“, допълни писателят.

Според него ролята на БАН в представянето ни пред ЮНЕСКО ще бъде все по-важна и значима. 
И още: „Акад. Людмил Стайков! Това е гениален наш режисьор. Преработеният негов филм за Аспарух трябва да излезе на широк екран. Чиновници пречат това да се случи“.

Епизод 25 от подкаста „Чудесата на България”,  излъчен на 4 октомври, 2024 г., може да бъде гледан в секция "Подкаст" на агенция "Стандарт" (www.standartnews.com), както и в You Tube канала на "Стандарт" (www.youtube.com/@Standart-News), където са всички епизоди на "Чудесата на България".

В подкаста с акад. Гранитски ще видите още:

* За последните 30 години маестро Найден Тодоров е най-добрият министър на културата 
* „Бранд България“  и „Чудесата на България“ могат да ни измъкнат от печалното дередже
* Сред кметовете има много патриоти
* Разполагаме с богата музейна структура

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай