Зона "Загоре" посреща първия си инвеститор

Започва изграждане на инфраструктурата на първата в България индустриална зона от европейски тип

Зона "Загоре" посреща първия си инвеститор | StandartNews.com
Започва изграждане на инфраструктурата на първата в България индустриална зона от европейски тип „Си Би Ес“ кандидатства за логистична база и магазин, компании в здравната система и в производството също проявяват интерес

В Стара Загора е факт първата индустриална зона от нов модерен европейски тип. Тя ще отговаря на високите изисквания на инвеститорите, както с предварително изградена техническа инфраструктура (газ, електричество, канализация, ВиК и телекомуникации) до всеки терен, така и с възможността да се изграждат самостоятелно необходимите съоръжения. Предимство е и комуникативността на терена, който предостави общината - пресичат се три транспортни коридора, линии на градския транспорт, обезпечено е електрозахранването и водоснабдяването. Активно в Стара Загора през изминалите 8 години се работи в посока за облекчаване на бизнеса откъм административна тежест, както и създаване на стабилна финансова политика, която гарантира спокойствие и за бизнеса. Това, че Общината е давана за пример в това отношение се забелязва. Два пъти кредитната агенция

„Standard & Poor’s“ повишава рейтинга на Стара Загора

„Екипът на кмета Живко Тодоров се постара да извърви по най-добрия начин пътя към работеща индустриална зона, даваща работни места с висока добавена стойност, за което им благодаря. Това, което привлича инвеститорите, е развитието на града, динамиката в него. Подобренията за инфраструктурата, за модернизирането на детските и учебни бази. Разбира се, политика на общината е и да подпомага бизнеса с по-ниски данъчни ставки, което също е в огромен плюс за производствата“, уточнява изпълнителният директор на „Загоре“ Радослав Танев.
От ръководството на „Индустриална зона Загоре“ АД очакват до десетина дни да бъде сключен и договор с изпълнител за строителството на инфраструктурата. Ако няма нещо, което да предизвика забавяне – като обжалвания по обществената поръчка, то е твърде възможно строителните дейности да започнат още в края на октомври. Заложеният срок за изпълнение е 270 дни, т.е. в края на пролетта - началото на лятото догодина, реално инфраструктурата на зона „Загоре“ ще е изцяло готова.
Благодарение на синхронната и добре обмислена дейност на местната и държавната власт, Индустриална зона „Загоре“ вече посреща първия си инвеститор. „Стартирана е процедурата и предстои Общо събрание на акционерите. След това - избор на дата за конкурс, около началото на ноември.

Входирано е първото инвестиционно намерение

Съгласно изискванията е свикан Съвет на директорите, за да разгледа предложението. Процедурата е задействана и в Търговския регистър - по закон трябва да изминат 30 работни дни, преди да се свика извънредно Общо събрание, което да реши дали при тези условия е съгласно да продаде конкретния имот на този инвеститор, т.е., да разреши пускането на конкурс. Общото събрание е между Община Стара Загора и Национална компания „Индустриални зони“. Като собственици, те излъчват свой представител и определят как той гласува. Това очакваме да се случи през ноември“, казва Танев. Той уточнява, че на конкурса за продажбата на конкретния парцел, който ще е публичен, могат да се явят, съответно и да спечелят, и други фирми. Първият инвеститор, декларирал официално интерес към „Загоре“ е старозагорска фирма, добре позната на гражданите – „Си Би Ес“. „Съгласно предоставения бизнес план, на площ от 12 000 м2 тя планира да създаде логистична база, заедно с магазин. „Си Би Ес“ е сериозно развиваща се на пазара през последните години както в града, така и извън Стара Загора с магазини в Раднево, Казанлък, Чирпан и Нова Загора. Това е една от местните компании, които се развиват много добре. За мен е много положителен сигнал, че местна фирма решава да направи своята инвестиция в нашата Индустриална зона. Разбира се, ние водим разговори и с други фирми - с две от тях сме в сравнително напреднали преговори. Има детайли, които трябва да изчистим, след което те също ще входират официално своите инвестиционни намерения и ще задвижим същата процедура. И двете са български компании - в сферата на здравната система и на производството. Едната е с международно участие“, обобщава Танев.
Категоричен е, че като цена-качество това, което „Загоре“ предлага, е

най-доброто на пазара в момента

„Продаваме чрез конкурс, защото поставяме условия“, уточнява той. „Това не е обикновен търг, на който да се явят участници и само заради по-високата цена някой да спечели. Системата е точкова. Важно е какъв брой работни места ще бъдат заети, инвеститорът поема ангажимент да ги поддържа в срок от 7 години. Може да се увеличават, но не и да се намалят. Ако евентуално се наложи да бъдат намалени, примерно, поради внедряване на нова машина, това трябва да е с изрично наше съгласие. Инвеститорът поема ангажимент 7 години да не сменя предназначението на земята, както и 8 месеца след закупуването на терена да започне реализацията на своята инвестиция“, обяснява изпълнителният директор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай