Живко Тодоров: Виждам Стара Загора, отдадена на образованието

Образованието ще осигури на младите хора перспектива

Живко Тодоров: Виждам Стара Загора, отдадена на образованието | StandartNews.com

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Стара Загора Живко Тодоров съобщи, че предстои да отвори врати Центърът за даровити деца „Проф. Петър Жеков”

„Създадохме Академия за компютърни и природо-математически науки за даровити деца. Тя ще се превърне в училище, в което ще работят водещи преподаватели. Идеята ни е то да бъде разположено в сградата на бившето Първо основно училище, която ще бъде реновирана, ще разполага и с общежитие”, съобщи кандидатът за кмет на Стара Загора от ГЕРБ Живко Тодоров и добави, че това е едно от условията, които Общината създава за подготовка на специалисти, които да работят и да се живеят в града. Предстои да отвори врати Центърът за даровити деца „Проф. Петър Жеков”, който ще даде възможност на таланти в областта на културата и изкуството да се развиват. Сградата, в която той се намира, е дарена от почетния гражданин на Стара Загора Мария Жекова и е изцяло обновена от Общината.

„В Стара Загора активно е въведено дуалното обучение. Професионалните гимназии и бизнесът ще засилят още повече взаимодействието в тази посока. Водим разговори с ръководството на Тракийския университет за разкриване на нови специалности, свързани с информационните технологии, за да отговорим на нуждите на бизнеса и да привлечем в Индустриална зона „Загоре” инвеститори в областта на високите технологии”, заяви Живко Тодоров.
Той припомни, че през изминалите два мандата Община Стара Загора е водила последователна политика по отношение на подобряването на образователната инфраструктура. Ремонтирани са 12 училища, 11 детски градини, 5 ясли и 4 физкултурни салона на стойност 18 млн. лв. Построена е една нова детска градина, а в двора на СУ „Иван Вазов“ бе изградена и спортна зала с близо 600 места.
„Възползваме се оптимално от европейските фондове и за да създадем комфортни условия за децата и младежите на Стара Загора. Паралелно с това реализираме и икономии в резултат на въведените мерки за енергийна ефективност в ОУ „Кирил Христов”, ОУ „Паисий Хилендарски“, ОУ „Георги Райчев", ПМГ „Гео Милев“, Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван П. Павлов“, ТГ „Княз Симеон Търновски”, Езикова гимназия „Ромен Ролан”, СУ „Иван Вазов”, СУ „Железник”, Обединено детско заведение № 58 „Звездица“, ДГ № 1 „Звънче“, ДГ № 4 „Бреза“ и др.
Предстои реконструкция на Професионалните гимназии по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“, по електроника „Джон Атанасов“, по електротехника и технологии „Георги С. Раковски“, както и на спортното училище.
След като почти на 100% са реновирани сградите на учебните заведения, през следващия мандат предстоят ремонти на дворовете им, както и обновяване на физкултурните салони.
„Виждам Стара Загора, отдадена на образованието, защото само така младите хора на града ни ще имат перспективи”, категоричен е Живко Тодоров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай