Живко Тодоров: Градът ни ще бъде най-зеленият в България

По него инициатива всяка година в покрайнините на града ще се залесяват площи, които сега са голи

Живко Тодоров: Градът ни ще бъде най-зеленият в България | StandartNews.com

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Стара Загора увери, че в програмата му е залегнало и разширяване на велоалейната мрежа и споделеното ползване на велосипеди под наем

С подписването на договора за закупуване на 33 електрически автобуса и 18 зарядни станции, в Стара Загора придобиваме не само нови превозни средства за градския транспорт. Печелим по-чист въздух и намаляваме вредните емисии, като същевременно свиваме разходите за дружеството. Това каза Живко Тодоров, кандидат за кмет на Стара Загора, след като днес бе подписан договорът между община Стара Загора и Министерството на околната среда и водите по Проект „Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора“.
„Провеждаме целенасочена и последователна политика за подобряване на качеството на въздуха и за увеличаване на зелените площи. През последните две година на територията на града няма отчетени превишения на установените норми за нито един от показателите за качество на атмосферния въздух”, подчерта Живко Тодоров. Това е резултат на изпълнението на разнообразни мерки, насочени към намаляването на фините прахови частици. Сред тях са пълната подмяна на автобусите от градския транспорт с екологични, промени в организацията на движение, редовното миене на улиците. „Системата за управление на градския транспорт и на трафика ще реши до голяма степен проблема със задръстванията в пиковете часове. Това означава също и по-малко изгорели газове във въздуха, който дишаме”, добави кандидатът за кмет.
По негова инициатива, всяка година в покрайнините на града ще се залесяват площи, които сега са голи, заради пожарите през 2007 г. „Амбицията на екипа ни е Стара Загора да бъде най-зеленият град в България. На 9 ноември ще бъдат засадени най-малко 10 000 дъбови фиданки, като това ще стане до голяма степен и с доброволен труд. Затова нека всеки, който има възможност и желание, да се включи в инициативата“, призова Живко Тодоров.
 „По време на втория мандат успяхме да решим един от най-тежките казуси – запазването на парк „Бедечка“ като голяма зелена зона за града”, припомни кандидатът за кмет. Решаването на този проблем отне повече от десетилетие и премина пред местен референдум (2017 г.). Последвалите решения на Общинския съвет гарантират запазването на зелените площи.
Община Стара Загора е бенефициент по Интегрирания проект „Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, финансиран по Програма LIFE на Европейския съюз. В резултат на проекта 1000 домакинства в града ще се възползват от безплатна подмяна на старите битови печки на твърдо гориво с котли, които горят пелети или природен газ. „Това означава намаляване с пъти на димните газове и на праховите частици”, категоричен е Живко Тодоров. Той посочи, че ще бъдат закупени две стационарни измервателни станции, които ще бъдат монтирани на проблемни места в града.
В програмата му за управление през следващите четири години са залегнали още разширяване на велоалейната мрежа до Тракийския университет, кв. „Кольо Ганчев“ и кв. „Зора“, както и споделено ползване на велосипеди под наем.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай