Зеленият Тома – умен и красив нацист /ОБЗОР/

Изгаври се с евреите, градската десница не се разграничи

Зеленият Тома – умен и красив нацист /ОБЗОР/ | StandartNews.com
  • Изгаври се с евреите, градската десница не се разграничи
  • Александър Сиди сезира Външно и ЦИК
  • Демократична България да оттегли подкрепата си за Тома Белев, зове Биков

Ето това са умните и красивите – гаврят се с всичко и с всеки и се мислят за недосегаеми. Зеленият Тома Белев, който се смята за част от моралната полиция в държавата, раздаваща оценки на властта и най-вече на прокуратурата, разкри нацистката си същност. Кандидатът за общински съветник от обединението на провалените политици Христо Иванов и Радан Кънев скандализира страната с грозен антисемитски пост. Белев се изгаври с евреите, като цинично сравни "безплатното" им извозване с вагони към лагерите на смъртта през Втората световна война, с темата за транспорта на столицата, за чието управление се бори.

ВИЖ ОЩЕ: Омразата на Тома Белев взриви Сиди
"Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно", скандализира екозащитникът от листата на ДБ. И показа, че в устрема си към местната власт в София градската десница е готова да потъпче всичко.

#ТомаБелевизвинисе!

Пръв на расисткия пост на Белев реагира депутатът от ВМРО Александър Сиди, който е от еврейски произход. Сиди призова Белев да се извини, заради грозната обида. "Тома Белев, кандидат за общински съветник в София от Демократична България с изключително грозен, антисемитски коментар. Само преди няколко дни България бе обвинявана за расистки прояви по стадионите, а днес висш функционер на Демократична България си позволява ужасен език на омраза. Настоявам арх. Борислав Игнатов - кандидатът за кмет на тази формация, както и лидерите ѝ Иванов и Атанасов, незабавно да се разграничат от антисемитските изказвания на Тома Белев и да обяснят каква е тяхната позиция по този въпрос. Надявам се, че и еврейската общност, както и всички нормални български граждани ще осъдят този език на омраза! #ТомаБелевизвинисе!", написа в профила си Сиди.

Вместо да се извини, Белев нахално нападна депутата от ВМРО чак сега се сетил за еврейския си произход, след като е подкрепял Луковмарш. Сиди отвърна, че никога не е крил произхода си и уточнява, че ВМРО не стои зад тази проява. "ДБ, солидарни ли сте с фашиста Белев?", попита Сиди. Той се обърна и с писмо до Външно министерство по скандала.

"Нарушени са не само Международни актове, но и българското законодателство. Мълчанието на ръководството на „Демократична България“ го прави съпричастно", категоричен е депутатът в написаното до националния координатор за антисемитизъм - заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев.

Сиди пише и писмо до ЦИК

Народният представител подготвя и сигнал до ЦИК заради недопустимия език на омразата, използван от екоактивиста. В сигнала Сиди допълва, че липсата на адекватна реакция от страна на политическите лидери на „Демократична България“ Христо Иванов, Атанас Атанасов, както и на водача на листата и кандидат за кмет на „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов, е много смущаваща и трябва да се обърне внимание и на текстове от Наказателния кодекс, които се съотнасят към съпричастност на група или общност.

Възмущение от думите на Тома Белев изказаха и от ГЕРБ.

"Сигурен съм, че ако изказването на Белев беше направено от представител на друга партия, "Демократична България" вече щеше да е заела ясна позиция", отбеляза в коментар в профила си в социалната мрежа депутатът Тома Биков, разкривайки двойните стандарти на градската десница Той призова политическата формация, която представлява Белев, в случая съюза на ДСБ, Да, България и "Зелените", да оттегли подкрепата си за него.

Ето поста на Тома Биков

Най-евтино са пътували евреите в конските вагони - напълно безплатно". Това е написал кандидатът за общински съветник от "Демократична България" в София Тома Белев по време на дискусия във фейсбук. Не знам какъв е контекстът на това изказване. Не искам да знам. Защото няма значение. Ако е било шега не е смешно. Ако е било аргумент в спор е още по-зле. Проследих само последващата дискусия, в която Белев беше убеждаван с разумни аргументи да се извини за глупостта, която е написал и той категорично отказа да го направи. Не зная дали е антисемит, но очевидно е глупав и говори с чувство за непогрешимост. А всички антисемити са глупави и говорят с чувство за непогрешимост. Затова в случая глупостта не е оправдание. Още повече, когато идва от човек, който заема място в листата на Демократична България - формация, която има претенции да представлява най-умните хора в обществото. Въпросът дали Белев знае какво прави и говори вече не е само негов проблем, но и на формацията, която го е номинирала за изборен пост. "Демократична България" е либерална формация. Тя е крайно чувствителна към подобни глупави, а и опасни изказвания. Сигурен съм, че ако изказването на Белев беше направено от представител на друга партия, "Демократична България" вече щеше да е заела ясна позиция. В случая с Белев, заемането на подобна позиция обаче е още по-важно. Защото става въпрос за човек, който представлява идеите, вижданията, а защо не и "чувството за хумор" на Демократична България. Лично аз, очаквам ДСБ, Да, България и "Зелените", заедно и поотделно да оттеглят подкрепата си за Белев и по този начин да покажат, че не мерят антисемитизма с различен аршин. В противен случай, трите партии ще загубят легитимност да говорят по тези въпроси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай