Строим ново училище в "Манастирски ливади"

На мястото на изоставения дом на българите в чужбина ще има още забавачка и актова зала, казва кметът на район "Витоша" инж. Теодор Петков

Строим ново училище в "Манастирски ливади" | StandartNews.com
На мястото на изоставения дом на българите в чужбина ще има още забавачка и актова зала, казва кметът на район "Витоша" инж. Теодор Петков Кандидатстваме за 450 милиона лева по ОП "Околна среда", за да започнем изграждането на канализация в кварталите под планината

Инж. Теодор Петков е досегашен кмет на столичния район "Витоша". Преди 4 години печели изборите като кандидат на СДС, чийто зам.-председател е в момента. Сега е подкрепен за втори мандат от коалицията ГЕРБ-СДС, както и от ВМРО. Гордее се, че от 216 работни седмици в мандата си в 192 от тях е имал приемен ден за хората от квартала.

- Инж. Петков, управлявате район със 70 хиляди души - колкото Благоевград или Велико Търново. Същевременно като районен кмет имате по-малко правомощия от общински кмет. Трудно ли Ви беше?
- Отдавна съм в районната администрация. Първо 6 години бях заместник-кмет. Кандидатирайки се за районен, "картината на боя", образно казано, ми бе ясна. Определено не е лесно. Хората не правят разлика между кмет на район и на община, макар че тя е огромна - и в правомощията, и в бюджетите, които имаме. Затова въпросът за децентрализацията винаги ще седи на дневен ред, докато не бъде решен в пълен обем. Но има надежда. Тази година се направиха законови промени и ще има по-голямо участие на районните кметове и на кметовете на населени места. За нашия район това е важно, защото към него има две села - Владая и Марчаево. Те са в още по-неизгодна позиция, тъй като са третостепенен разпоредител на бюджетни средства.
- Един от най-големите проблеми на район "Витоша" е презастрояването. Инициирахте подписка за ограничаване на строежите по т.нар. Витошка яка. Какъв е резултатът?
- Направих подписката поради недоволството на гражданите в района. Очаквах доста повече хора да се включат в нея.
- Колко се включиха?
- Около 2000 души. Въпреки това смятам, че процентът не е малък. Това са хора, ангажирани с проблемите с презастрояването. Район Витоша е най-динамично развиващият се в София, с най-много издадени разрешения за строеж.
В резултат на предложението ни и на подкрепата от хората в района кметът на София Йорданка Фандъкова създаде работна група. Заедно с главния архитект на София и колеги специалисти достигнахме до конкретни мерки, които ще бъдат предложени в следващия мандат, за промяна в нормативната уредба. Благодаря на г-жа Фандъкова за подкрепата.
- Какви са мерките?
- По-висок контрол и ограничения. Нашият район е с най-малко развита канализационна мрежа. Затова там, където няма редовно въведена в експлоатация канализационна мрежа, няма да се строят повече от четири фамилни сгради. Дори някой да иска да построи голяма къща или кооперация, в нея не може да има повече от 4 апартамента.
- Къде в района няма канализация?
- За съжаление районът в по-голямата си част няма изградена канализационна мрежа. Това е всичко под Витоша, Драгалевци, част от Симеоново, вилните зони, част от Бояна, Княжево...
- Какви пари са необходими?
- Няколко стотици милиони левове. Това е непосилно за бюджета на столична община. Но в последните 4 години не сме преставали да работим за решаването на проблема. Със Столична община подготвихме прединвестиционното проучване. На тази база ще се кандидатства за 450 милиона лева по ОП "Околна среда". Парите няма да са достатъчни за изграждането на канализация в местата, където няма, но са началото.
На последната сесия на Столичния общински съвет решихме изключително важен проблем. Благодаря на колегите от СОС, че ни подкрепиха. По мое настояване и на колегата от район Лозенец се изкупи последният имот, който реално пречеше за построяването на главния канализационен клон в квартал "Кърстова вада". Така в квартал Драгалевци следващата година може да започне изграждането на канализационен клон, за да продължим с изграждането на канализацията. Ако не го бяхме направили, нямаше да можем да кандидатстваме с частта за канализация в Драгалевци пред ОП "Околна среда". Сега вече отпушихме процеса.
- Заради презастрояването и непрекъснато увеличаващото се населението в район "Витоша" има и друг голям проблем - недостигът на детски градини и училища. Колко забавачки построихте и какви са следващите стъпки?
- Четири построихме. Две от тях вече работят, другите две ще са готови до края на месеца. Следващата седмица започваме петата. Това определено е голям успех. В последните 20-30 години не са строени толкова детски градини в района ни. В последните два месеца успяхме да преустроим детската градина в Киноцентъра и всеки момент ще разкрием още една група - за 25 деца. Проблемът е много сериозен. Както казах, "Витоша" е най-динамично развиващият се район с най-голям приръст на населението. И най-атрактивният. За съжаление голяма част от хората, които купуват имоти тук, не се регистрират в района.
- Тоест - 70 000 са регистрираните. Колко души реално живеят в района?
- Над 100 хиляди.
- Бяхте си поставил за цел да санирате всички училища, успяхте ли?
- Без едно, и ще кажа защо. Трябваше да избирам дали да санирам Второ училище, най-голямото в района, шестото по големина в София с над 1500 деца или училището във Владая, което се посещава от около 130 деца. И за двете училища имаме изготвени проекти с издадени разрешения за строеж, и за двете имахме осигурено съфинансиране от Столична община и спечелен проект по Национален доверителен екофонд. Само че фондът предвижда следното: изгражда се едното училище, завършва строителството, разплаща се всичко и тогава може да започне саниране на второто. И аз трябваше да избирам. Ако търсех популистки ефект, щях да кажа: веднага санираме Второ училище. Но училището във Владая беше единственото, в което миналата година имаше дървена ваканция, защото в най-студените зимни месеци не можеше да се отоплява добре. Затова предпочетох да санирам първо него. Исках да създам нормални условия за децата във Владая, да развиваме училището, да не слизат в София. Сега то е санирано, с подменена отоплителна инсталация, нови осветителни тела, сложихме дограма там, където нямаше, направихме хидроизолация на покрива.
- Какво предвижда програмата Ви за следващия мандат по отношение на нови детски градини и училища?
- Имаме проект за още една детска градина в квартал "Павлово", имаме терена. Ще съборим сградата на старата, която не отговаря на никакви норми в момента. Имаме издадено разрешение за строеж, ще търсим финансиране още за през следващата година.
Най-важното, което успяхме да направим и в което вложихме една година усилия, бе, че реално придобихме Дома на българите в чужбина в "Манастирски ливади"-Запад. Шест декара и половина имот. Там стърчи арматурата на недовършената бетонна конструкция на сградата. От миналата седмица имаме решение на Общинския съвет, с което той приема имота като дарение.
- Чия собственост бе той?
- На Фонд "13 века България", който се председателства от министъра на културата. Някога мястото е било замислено като Дом на българите в чужбина с конферентни зали и хотелска част. Но проектът така и не е завършен. Сега имаме целево дарение за изграждане на училище, детска градина и актова зала.
- За колко време ще се случи това?
- Има административни процедури по прехвърлянето на собствеността, с които ще се справим до края на годината. Веднага започваме проектиране и на база проекта ще търсим финансиране. Вярвам, че до края на 2021 г. ще сме разкрили училище, детска градина и актова зала в квартал "Манастирски ливади"-Запад. Основният ни проблем досега бе, че нямахме толкова голям терен. С това дарение и решението на СОС отпушихме процеса. Използвам възможността да помоля гражданите да ни изтърпят докато разрушаваме този "мавзолей". Защото ще има доста шум и неудобства с движението. Тези дни говорих с главния архитект на София дали под двора на училището да не предвидим и общински подземен паркинг. За да се опитаме, макар и частично, да решим проблема с паркирането в тази част на квартала. Но специално за това ще направим обществено обсъждане.
- Откъде тръгва проблемът с презастрояването на "Манастирски ливади" - Запад?
- Преди 20 години започва застрояване на парче без никаква визия за развитие на района. Най-логичното е било да се направи първоначален план по чл. 16 с който всички улици да бъдат отчуждени и терените, които са предвидени за обществени мероприятия, за детски площадки, училища, забавачки, градинки, да са с ясна собственост.
- Улиците са най-голямата болка на хората в квартала.
- Да, неотчуждени са. Това е проблем и в Княжево, и в Гърдова глава. За много голяма част от тях дори планът за отчуждаване е изминал своя срок и собствениците на имоти започват да искат едва ли не да преместим улиците през съседни на тях имоти. Отчуждителните процедури са изключително бавни. Срещаме отпор от собствениците на имоти, попаднали в улица. И въпреки всичко, за последните две години сме изкупили, отчуждили или са ни дарени над 6000 квадратни метра терени, попадащи в улици. Лошото е, че не са на една и съща улица, а са разпръснати в отделни части на "Манастирски ливади". Но не се отказваме, процесът не е спирал, ще продължи.
Законът в момента и нормативните актове не дават никаква възможност да спрем и да откажем на когото и да било да строи в собственото место. Обвиняват ни, че сме допуснали какви ли не огромни строежи. Но истината е всички разрешения, които сме издали са проверени от контролните органи и нямаме нито един акт за нарушение.
- Може би е нужна законова поправка, която да спре застрояването.
- Това е залегнало и в програмата на госпожа Фандъкова за следващия мандат.
- В програмата си за следващия мандат предвидил ли сте нови улици и тротоари?
- Да, категорично. Програмата ми е направена по квартали. Защото проблемите са различни. Ако най-важни за хората в "Манастирски ливади" - Запад, са улиците и тротоарите, в Симеоново се вълнуват дали метрото ще стигне до Ринг мол, а в село Марчаево и Владая имат съвсем други проблеми. Затова в програмата си за всеки квартал казвам какво съм направил за четирите години и какво ще направя в следващите четири.
- Предлагате разширяване на пътните артерии или изграждане на нови, които да отвеждат трафика към Околовръстното шосе. Заложено ли е това като проекти?
- Да, в програмата си съм заложил категорично разтоварване на основните улици, които отиват към кварталите - бул. "Черни връх", "Симеоновско шосе" и продължението на бул. "България". И Симеоново, и Бояна, и Драгалевци са изключително натоварени. Затова трябва да се търсят алтернативни пътища за отвеждане на трафика. В момента сутрин и вечер особено на бул. "Черни връх" и на "Симеоновско шосе" е ад. Аз самият живея в Драгалевци и съм потърпевш от всичко това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай