Отваряме парка на НИМ за столичани

Строим две нови училища в район "Витоша", казва кандидатът за кмет инж. Теодор Петков

Отваряме парка на НИМ за столичани | StandartNews.com

Приоритет е работата в кварталите - улици, тротоари, осветление

Строим две нови училища в район "Витоша", казва кандидатът за кмет инж. Теодор Петков

 

Инж. Теодор Петков е досегашен кмет на столичния район "Витоша". Преди 4 години печели изборите като кандидат на СДС, чийто зам.-председател е в момента. Сега е подкрепен за втори мандат от коалицията ГЕРБ-СДС, както и от ВМРО. Гордее се, че от 216 работни седмици в мандата си в 192 от тях е имал приемен ден за хората от квартала.

- Г-н Петков, основен приоритет в програмата на кандидата на ГЕРБ/СДС за кмет на София Йорданка Фандъкова е обновяването и развитието на кварталите. Как този ангажимент ще се  проектира в район "Витоша"?
- Има огромна нужда от инвестиции в кварталите и то главно в инфраструктурата. Поели сме ясни ангажименти за сроковете и етапите, в които ще продължи изграждането на канализация в кварталите под Витошката яка - Драгалевци, Княжево, Бояна. Приоритети в кварталите са още рехабилитация на пътната инфраструктура, изграждането на тротоари, поставянето на осветление.
- Имате мащабна програма за ремонт на улици. Какво предвиждате?
- В кв. "Манастирски ливади-Запад" - реконструкция на улиците "Пирин", "Иван Сусанин", "Родопски извор" и "Ралевица". Искаме да направим пълен ремонт на ул. "Княжевска" - основната улица в кв. "Княжево". Предвиждаме цялостна реконструкция, асфалтиране и ремонт на тротоарите. В момента тя е с павета. Ще поставим осветление, ще изградим и нови навеси на спирките. За мен обаче едно от най-важните неща е създаването на нови пътни връзки между кварталите Драгалевци и Симеоново и Околовръстното шосе. Защото в момента двата основни булеварда -  "Черни връх" и "Симеоновско шосе" са пренатоварени и ако в най-скоро време не изградим нови пътни връзки, ще става още по-лошо. Друга реална алтернатива нямаме. Най-хубавото е, че не се нуждаем от отчуждителни процедури и в следващия мандат главната ми задача е проектирането на тези улици и изграждането им.
- Предвиждате строеж на нови детски градини и училища. Колко и къде?
- Готови сме с проекти и разрешения за строителство на нова детска градина на бул. "Пушкин" - на мястото на старата. На терена на фонд "1300 години България", където в момента стърчи бетонната конструкция на непостроения Дом на българите в чужбина ще изградим училище и детската градина. Изключително важен и приоритетен проект, защото това ще реши огромния проблем с натоварването в детските градини и училищата в "Павлово", "Бъкстон" и "Манастирски ливади-Запад".
Има нужда от ново училище и в Драгалевци. В момента то е заето на максимален предел. Тази година има също 90 нови деца и сградата не може повече да се разширява.
- Затова ще строите второ в Драгалевци?
- Да, най-хубавото е, че там няма да търсим терен, имаме 8 декара общински, определен за училище. Така че, може директно да пристъпим към проектиране. Освен това предвиждаме разширение на 5-то училище, имаме проекти за разширение и на училището в Бояна.
- Софиянци повече се оплакват от липса на ясли. Предвиждате ли нови в района?
- Миналата седмица открихме две нови яслени групи. Правихме разширение на детските градини в Павлово, там едната е яслена група и за първи път при разширението на детската градина в Княжево също имаме яслена група. До момента в Княжево въобще не е имало такава. Започнахме и разширение на детската градина във Владая, където също планираме и яслена група. Така че категорично работим и по този въпрос.
- Какво предвиждате за решаване на огромния проблем с паркирането в район "Витоша"?
- Вече водих разговори с главния архитект на София Здравко Здравков. Строейки училището и детската градина в "Манастирски ливади-Запад" една от идеите е, проектирайки комплекса да предвидим под него голям общински паркинг. Той каза, че има вариант да се намери такова решение. Това частично ще реши проблема с паркирането.
- Как си представяте на едно място училище, детска градина, актова зала и паркинг.
- Паркингът ще е подземен - под двора на училището. Няма да има никаква връзка с училището и детската градина, които ще бъдат достатъчно добре обезопасени.
- По време на кампанията един от упреците към Йорданка Фандъкова бе, че реконструкцията на бул. "Тодор Каблешков" е отлагана с години. Какъв е проблемът с този обект?
- В този мандат успяхме да направим реконструкцията на "Тодор Каблешков" от "Цар Борис ІІІ" до "Бъкстон". Там се образуваше ужасна тапа. В момента трафикът е доста облекчен. Да, разширението на този булевард трябва да продължи, но в територията на другите райони, тъй като ние сме до бул. "България". Нужно е разширение в район "Триадица", за да може наистина да се превърне в алтернатива на Околовръстното и да стане един допълнителен градски ринг.
- Заложено ли е като проект за новия мандат?
- Да, вече вървят отчуждителните процедури. Но, за съжаление, те са много бавни, когато става въпрос за обекти, които не са от национално значение като метро, магистрали, околовръстен път. Ето, две години вече се мъчим да отчуждим имоти в "Манастирски ливади-Запад", с които да отпушим още един излаз от квартала към бул. "Тодор Каблешков - улица "Синанишко езеро". Но собствениците не са съгласни и обжалват процедурите по законовия ред в съда.
- Ще има ли ремонт на трамвайната линия № 5?
- Да, има осигурено финансиране по европейска програма. Става въпрос за поръчката, от която GP-груп се отказаха. В момента се избира нов изпълнител. Предстои цялостна реконструкция на трасето от "Княжево" до Съдебната палата - подмяна на релсовия път, изграждане на спирки и всичко необходимо.
- Главен приоритет за развитието на града е борбата с мръсния въздух. В този аспект вие какво сте предвидил?
- Основното, което, ще се случи в следващата година е на база спечеления проект по оперативна програма "Околна среда". По него ще има подмяната на старите котли, които ползват твърдо гориво - дърва и въглища, с нови, екологично чисти, които работят с пелети или на газ. Евентуално и подмяна с климатици.
- Какъв процент от хората в района се отопляват на твърдо гориво?
- Нямаме точна статистика, но не са малко. За цяла София обаче е предвидена подмяната на 20 000 котли. Ще положим усилия да постигнем  добър ефект от тази кампания. Още повече, че те ще бъдат безплатни и това по никакъв начин няма да натовари гражданите.
- Район "Витоша" е един от най-добре газифицираните сега. Ще продължи ли това?
- На мен ми се иска дружеството "София газ" да продължи да газифицира района, защото това е най-ефективния и най-удобен начин за отопление. Но това е частна инвестиция, в която не можем да се месим. Частното дружество ще реши дали да продължи. В момента нямат амбициозна програма за развитие. Градят мрежа само там, където имат заявка за определен брой абонати.
- Предвиждате ли нови паркове или зелени зони?
- Нямаме свободни територии, в които можем да направим парк. Тук за всеки квадратен метър се бори реституция. Но близостта на планината дава алтернатива. Отделно, на база на желанието на хората в кварталите "Манастирски ливади-Запад" и в "Бояна" ще търсим вариант за отваряне на парка около Националния исторически музей. Искаме да стане като парка на Военната академия. След отварянето му много хора се възползват от възможността да се разхождат в него. Разбира се, паркът на НИМ не може да е денонощно отворен. Но смятам, че в работните дни и в събота и неделя до определен час може да бъде отворен. Би бил доста посещаван от софиянци. Затова вече водим разговори с Министерство на културата и съм обнадежден.
- В хода на кампанията кандидат-кметове обещаваха безплатен лифт на Витоша и подобряване на условията за туризъм. Вие какво предвиждате?
- И аз много искам планината да се развива. Това, което г-жа Фандъкова е заложила, и аз, естествено, приемам, е пускането отново на Драгалевския лифт и възстановяването на Княжевския лифт. Две наистина важни и ключови за планината съоръжения, които се надявам, че заедно с общи усилия ще можем да пуснем наново в експлоатация.
- Какви приоритети в областта на културата сте заложил?
- Ние много се гордеем с международния фолклорен фестивал, който провеждаме. Тази година бе 23-тият. Преди дни имах среща с организационния комитет и с директора на фестивала и много се радвам, че вече работят по организацията на 24-ия фестивал догодина. С дефилетата по бул. "Витоша", с екзотичните състави, с изявите на сцената на НДК и конкурса, който правим, фестивалът се превръща в едно от културните събития на столицата.  
И когато говорим за развитие на кварталите, новата ни идея е този фестивал да започне да влиза и в кварталите на район "Витоша" като се организира заедно с читалищата и техните танцови групи. Искаме международни фолклорни ансамбли да гостуват и в отделните квартали на район "Витоша".
- Колко читалища има в района и достатъчни ли са средствата за тях?
- Осем. Средствата се отпускат от бюджета чрез Министерство на културата. Но читалищата виждат една несправедливост в разпределението на парите. Трябва да се намери по-справедлив механизъм за разпределение на субсидиите. В нашия район читалищата са доста активни и мисля, че заслужават по-висока субсидия. Още повече, че в други райони има читалища, които не развиват дейност, но пак получават пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай