IT център ще привлече младите хора в Силистра

Продължавам да работя за хората, казва д-р Юлиян Найденов

IT център ще привлече младите хора в Силистра | StandartNews.com
  • Голямата ми цел е изграждане на моста Силистра-Кълъраш
  • Продължавам да работя за хората, казва д-р Юлиян Найденов

* Амбицията ми е индустриална зона
* Дунавският парк е най-красивият по поречието на реката
* Обновихме всички детски ясли и градини

Д-р Юлиян Найденов работи за Силистра като кмет на общината от 2011 г. насам. По професия е лекар невролог. През мандат 2015-2019 г. за отличните резултати от управлението на общината е удостоен с десетки отличия, включително от НСОРБ и от Асоциация на българските градове и региони. Сред безспорните поводи за гордост на д-р Найденов са новата визия на центъра на Силистра, цялостната осветеност, въвеждането на видеонаблюдение, газификацията на града, развитието на образованието и огромната социалната ангажираност на общината. Заради всичко това ГЕРБ за трети път кандидатира д-р Юлиян Найденов за кмет на Силистра

- Д-р Найденов, кои са най-големите Ви успехи  през изминалите два мандата?
- Връщайки се в годините назад, когато започнахме работа като кметски екип, всички помним в какво състояние бяха пътната инфраструктура, базата в образованието, осветлението в населените места. Затова, започвайки още от първите месеци целта ни беше да се работи устойчиво за всички – както за най-малките – децата, така и за учениците, за студените, за възрастните хора. С това, което успяхме да направим във всички тези направления в община Силистра, ние доказахме, че резултатите могат да бъдат надграждани всяка следваща година. Те се виждат.
Инфраструктурата в нашия град, както и визията му, беше много променена през последните години. За пример давам квартал „Гагарин“, където през последните 30 години никога не бяха асфалтирани улици. Сега всички улици са асфалтирани.
- Какво направихте в сферата на образованието?
- За наша радост, успяхме да преобразим образователната инфраструктура, обновявайки всички детски ясли, детски градини, училища и професионални гимназии, с изключение на една детска градина и едно от училищата, които предстои да бъдат реновирани още следващата година. Учебните заведения получиха ново обзавеждане и оборудване. Сега децата и учениците се подготвят в много по-добри условия.
- Общината инвестира много в спорт. Какви са резултатите?
- Предприехме широк спектър от дейности по обновление на спортната база в община Силистра: с държавни средства ремонтирахме покритата лекоатлетическа писта/зала, направихме ремонт на покрития плувен басейн. За моя радост успяхме след две години усилия да осигурим средства за ремонт на прословутата спортна зала „Дръстър“, известна повече като „Манежа“. Тя е четвъртата в България с толкова добра подова настилка, на която могат да играят баскетболисти, но е подходяща и за състезания по всички видове спорт. Преди две седмици там беше проведен международен турнир по карате с участието на 160 деца от България и от Румъния.
- Силистра е лидер в социалната политика. Какво постигнахте?
- В цялата страна е признато, че община Силистра е на първо място по брой реализирани социални проекти, социални заведения и домове, работещи за всички възрастови групи – за хора с и без увреждания. Там те са настанени и се чувстват наистина при много по-добър бит и удобства, отколкото са били в предходни години. Това, което удовлетворява екипа ни към днешна дата, е реализацията на още седем проекта, свързани със социалните дейности. Спомняте си, че в първите години целите, които си поставяхме, бяха точно в този смисъл – да променим визията на нашия град, да се чувстваме наистина като жители на европейски град.
Силистра е в Европа и нашите съграждани заслужават той да бъде приветлив и гостоприемен град - благодарение на това, което направихме, реализирайки много проекти, по които и към днешна дата продължаваме да работим.
- Дунавският парк е една от гордостите не само на града, но и на цяла България. Обновяването му получи адмирации. По какви други проекти работи общината?
- Да, всички знаем колко много беше подобрен Дунавският парк, който догодина навършва 150 години от създаването си, за да бъде не само пръв по поречието на река Дунав, но и в момента най-уреден и най-красив, повод за възхита както за живеещите в Силистра, така и за гостите на града. Това беше признато от нашите колеги и приятели от немския град Улм, който също е на брега на реката. Само преди месец приключихме ремонта на ул. „Симеон Велики“, ремонтирахме и пл. „Албена“, който вече е в пряка връзка с Дунавския парк и човек може да се разходи в него с удоволствие.
За мен наистина е много радостно, когато видя, особено в почивните дни, събирайки се, хора от различни възрасти да се разхождат по алеите в парка. Към днешна дата работим по обновление на сградата на общината. Премина процедурата за обновление на сградата на Художествената галерия – архитектурна емблема на града и региона, която също ще бъде ремонтирана.
Очакваме до два месеца да бъде пусната процедура за ремонт и на сградата на Драматичен театър Силистра, градена преди 45 години. Така най-после цялата централна част наистина ще придобие вид, какъвто ние всички искаме!
- Кой е най-големият проблем на Силистра и региона като цяло?
- Основният проблем е липсата на инвестиции – трудното им привличане в нашия град. За съжаление, това е в резултат от факта, че общината не разполага със своя собственост.
Потенциални инвеститори – от Украйна, Китай, Япония, Турция и другаде, проявиха интерес и питат какво разполага общината, за да им бъде предоставено като терен, на който те да развиват дейност. Водили сме разговори с местни бизнесмени – в тази насока поддържаме добри контакти и ще продължим по този начин, за да можем в един момент да привлечем инвеститорите. Това би осигурило работни места, също така би задържало младите хора в нашия град!
- Изграждането на „Индустриална зона“ в Силистра – възможно ли е и какво възпрепятства реализацията на този проект?
- Индустриалната зона също е била продадена в предходните години и там към днешна дата разполагаме само с имот от 6 дка. Имаме идеи! Знаете, че през 2018 г. в Силистра беше проведена среща за изграждане на нова индустриална зона. Там трябва да се намери терен, който е към момента друга собственост, и търсим методика дали такъв проект може да се реализира, за да бъде изградена инфраструктура със същото предназначение. Обсъждали сме с министъра на икономиката и мисля, че в следващите месеци ще има движение и в тази посока. Обичам да говоря за реални неща, които се случват, и как могат наистина впоследствие да имат продължение.
С г-жа Карла Пейс - европейския координатор за основната мрежа на ТЕN-Т "Рейн-Дунав", се срещаме по четири-пет пъти годишно. Българо-румънският участък е слабо използвана част на река Дунав, а той е най-плавателната й част. При добри нива на реката при нас могат да акустират и плавателни съдове. Има проявен интерес за изграждане на мост Силистра-Кълъраш и от китайска фирма, с която също проведохме среща, както и с хора, които бяха при нас в града. Точно по този начин трябва да работим, за да се случват нещата.
Последната новина, която обаче е първият официален документ, внесен в Европейската комисия по транспорта, беше преди три месеца на среща в Букурещ – тогава г-жа Пейс донесе официално картата, показваща българо-румънския участък. На нея са начертани двата съществуващи и пет моста, които трябва да бъдат изградени. Единият мост е при Силистра-Кълъраш.
Не се притеснявам да кажа, че става дума за „нашия мост“, защото това се отнася до всички наши съграждани, но и до живеещите в региона с център Силистра.
Известно е, че това е най-краткият (със 108 км) път до Азия. Пътнико и товаро-потокът, минаващ при нас, е изключително голям: през 2018 г. през ГКПП Силистра са  преминали 187 000 леки и тежкотоварни автомобила. Големият проблем може да бъде разрешен само с изграждане на мост и след промяна в закона за концесиите. Аз съм оптимист, че ще има по-голям интерес към изграждане на това съоръжение от потециален инвеститор, който да го ползва почти 50 години.
- Каква е програмата ви за младите хора и оставането им в града?
- Още в началото на първия си мандат през есента на 2011 г., коментирайки задачите, които си поставяме, това беше първата цел пред мен: да променим визията на града, на детските градини, яслите, училищата.
Търсим възможности за развитие на бизнеса. За първи път тази година имаме в три от училищата паралелки по 20-22 ученици, обучаващи се към училищната „Академия Телерик“. Подготвяйки между 60 и 70 ученици с IT-насоченост, една от възможностите е те да бъдат задържани в нашия град. Казвал съм, че идеята ми в тази посока върви и с още една стъпка напред – с изграждане на IT-център, а това би привлякло млади хора в град като Силистра!
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай