126 години ВМРО е защитник на българската кауза!

Днес се навършват 126 години от създаването на родолюбивата организация ВМРО

126 години ВМРО е защитник на българската кауза! | StandartNews.com

На 23 октомври 2019 г. се навършват 126 години от създаването на родолюбивата организация ВМРО. Патриотите тържествено почетоха годишнината пред Паметника на загиналите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско в центъра на София. Присъстваха евродепутати, народни представители, министри, българи от историческите общности зад граница.

Днес е празник не само на ВМРО, днес е празник на българщината, празник на българите от Мизия, Тракия и Македония, отбеляза в словото си организационният секретар на ВМРО и народен представител Юлиан Ангелов.

Преди 126 години шестима млади български интелектуалци основаха тази българска организация в Солун, за да защитят българите, останали под турско робство, а в последствие под сръбско и гръцко, в Македония и Одринско. Да ги освободят от чужд гнет. Ние, представителите на тази Организация, сме длъжни пред тяхната памет да продължим делото им, да не отстъпваме от българските национални интереси, каза Ангелов.

Той призова българите да са единни, както е било и навремето в Мизия, Тракия и Македония.

Тогава са били по-единни от днес, въпреки че са били под чужд гнет, но и духовно, и революционно са били единни. А днес виждаме, че и чужди фактори искат да разрушат всичко българско, българските традиции и обичаи. Ние от ВМРО обаче няма да допуснем това, категоричен бе Юлиан Ангелов.

Той призова всички българи зад граница да продължават борбата и да пазят традициите, защото ще дойде времето, когато всички българи ще бъдат обединени и България ще бъде силна държава, убеден е Ангелов.

Преди 126 години е продължено делото на Левски и Ботев. Продължават го основателите на ВМРО. Продължават го след това Дамян Груев, Георги Николов Делчев, Тодор Александров, Борис Сарафов, Владо Черноземски и цялата армия на Организацията, както и Македонският научен институт. Едните с оръжие, други с перо, заяви пред присъстващите на паметника евродепутатът, заместник-председател на ВМРО и кандидат за кмет на партията в София Ангел Джамбазки.

Той обясни причината за основаването на родолюбивата организация и за какво се борят нейните наследници - за да се отстои историческата истина. А тя е, че населението в Македония и Одринско има български характер, корени, традиции и самосъзнание. 126 години се борим с чуждите пропаганди отвсякъде. Сърби, гърци, чужди сили извън този континент се опитват да разделят единното, неделимо, етническо българско землище. Измислят нации, фалшифицират историята, за да попречат на обединените на българската нация, каза Джамбазки и призова съратниците си:

„Дръжте гордо знамената на Организацията високо във въздуха. Те ще се веят дотогава, докато не се развее трибагреника от Дунав до Черно море и от Охрид до Черно море, както трябва да бъде.“

Ще следваме навсякъде българската кауза. И в Народното събрание, и в Европейския парламент, и в общинските съвети по места. Българската кауза е защитима и защитавана от нас, от ВМРО, заяви в заключение Ангел Джамбазки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай