Зона "Загоре" чака нови инвеститори

Завършваме предсрочно инфраструктурата й, казва кметът на Стара Загора Живко Тодоров

Зона "Загоре" чака нови инвеститори | StandartNews.com
  • Избран е идейният проект за Многофункционалната спортна зала
  • Завършваме предсрочно инфраструктурата й, казва кметът на Стара Загора Живко Тодоров в специално интервю за ВЕСТНИК "СТАНДАРТ"
  • Трябва да сме солидарни, за да преминем по-бързо кризата от коронавируса
  • По време на изолацията освободихме родителите от такси за градина и ясла
  • Туризмът пострада най-тежко
  • Правим нови арт зони на открито и уикенд събития

- Г-н Тодоров, на 6 юли 2020 г. Стара Загора ще бъде домакин на дискусия от кампанията на в. "Стандарт" "Заедно срещу кризата" - "Стара Загора срещу кризата". Една от големите цели на форума с участието на министъра на икономиката Емил Караниколов е в дебат с бизнеса да се подпомогне изготвянето на секторни и регионални анализи за възраждане на икономиката след коронакризата? Кои икономически сектори в Стара Загора бяха най-силно засегнати?
- Всеки по един или друг начин е засегнат от липсата на приходи, от това, че не е могъл да работи, а и хората в момента се страхуват и не потребяват толкова, колкото миналата година. Ако погледнем туризма, ресторантьорството, хотелиерството, всички тези браншове страдат. Културните институции също не можеха да развиват дейност, сега могат, но при различни ограничения. Общината също търпи затруднения. Предстои актуализация на общинския бюджет, където до момента има дупка от над 2,5 млн.лева. Това е след направени допълнителни разходи и несъбрани приходи. Всички сме потърпевши и трябва да бъдем солидарни едни с други, за да можем по-бързо да преминем през това изпитание.
- Кои са важните икономически проекти за развитие на града и каква подкрепа за тях очаквате от държавата?
- Сред важните икономически проекти, който в момента е в процес на реализация, е завършването на Индустриална зона "Загоре". Там дейностите вървят много добре, дори се очаква да бъде завършена предсрочно - до средата на юли ще бъде изцяло завършена инфраструктурата на терена. Инвеститорите ще бъдат максимално улеснени при започване на своята дейност, чрез вече изградена инфраструктура и комуникации. Първата копка на Индустриална зона "Загоре" бе направена в края на миналата година. Тя се изгражда чрез колаборация между Община Стара Загора и държавата. Реализирането на индустриалната зона ще има ключова роля за устойчивото развитие на целия регион.
Друг голям проект, по който се работи в момента, е изграждане на Многофункционална спортна зала. През миналата седмица беше избран и идейният проект, който да бъде реализиран. Cгpaдaтa щe oбeдинявa фyнкции нa cпopтнo cъopъжeниe c кaпaцитeт 5200 ceдящи мecтa, кoнцepтнa зaлa и бизнec зoнa c кoнфepeнтeн блoк, xpaнeнe, paзвлeчeния и почивка. Oбщaтa cтoйнocт нa инвecтициятa в пpoeктиpaнeтo и изгpaждaнeтo нa cгpaдaтa e 25 млн. лв. c ДДC.
- Има ли интерес от нови инвеститори в Стара Загора и в кои области?
- Има интерес от различни инвеститори, но голяма част от потенциалните предприемачи искат да видят готовия вид на терените в Индустриална зона "Загоре". Поради това със завършване на строителството и разговорите с потенциални купувачи стават много по-интензивни. За да има инвеститори, трябва да има и кадри, които да работят в новите предприятия, поради това имаме нужда от млади хора, които да останат в Стара Загора и да работят, да работят това, което желаят, да градят кариера.
През изминалите години положихме големи усилия да развиваме модерна и достъпна инфраструктура. Активно работихме с европейските програми, защото само с бюджета не можем да направим всичко, което е нужно, за да обновим улици, тротоари, междублокови пространства, образователна, културна и спортна инфраструктура.
- Съдбата на летището в Стара Загора е тема от години. Какво планирате, за да се развие допълнително индустриалната зона на града?
- Летището е много важна тема от години, към момента обаче няма информация за заявен конкретен инвеститорски интерес. Заради противоречивите мнения на старозагорци обаче, ще оставим статута му като летище и при определен интерес то би могло да се развие.
- Какви социални мерки предприехте, за да подпомогнете хората в Стара Загора в кризата?
- По време на извънредното положение Община Стара Загора предприе много инициативи, с които да подкрепи хората и бизнеса. Всички родители бяха освободени от заплащане на такси за детски ясли и градини. Всички ползватели на социални услуги - Млечна кухня, Диетичен стол и Социален патронаж, бяха също освободени от заплащане на такси. Служители на Общината извършваха доставка по домовете на лекарства, храни и продукти от първа необходимост за нуждаещите се. Бизнесът беше облекчен, като до края на месец юни хотелиерите и ресторантьорите бяха освободени от тротоарни такси към Община Стара Загора. Търговците, които ползват общински помещения, също са освободени от наеми. Тази подкрепа на местно ниво е важна стъпка, тъй като дава глътка въздух за съживяване на бизнеса. "Зелената зона" не работеше. Създадена беше възможност за безплатни консултации по телефона на силно притеснени граждани със специалисти психолози.
- Коронакризата удари най-силно сектор туризъм. Какви са последствията за Стара Загора и какви мерки предприемате?
- Общият брой реализирани нощувки в Община Стара Загора бележи драстичен спад. За периода януари - май 2020 година те са 35 455, в сравнение със същия период на 2019 година, когато са били 79 824 нощувки.
В момента се работи много усилено за създаване на нов подход при реализацията на Програмата за туризъм за 2020 година. Ще бъде създадена работна група, която да подпомогне за разработването на нови туристически маршрути в Стара Загора и общината, които да са атрактивни за различни възрастови групи. Всички маршрути ще са достъпни и в онлайн среда. От 1 юли се променя работното време на Туристическия информационен център, музейните обекти, галериите и туристическите забележителности в града, което цели привличане на повече посещения на туристи. Разработват се и се откриват нови арт зони на открито, както и уикенд събития, които да привличат гости в града през почивните дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай