Златно правило казва доходен ли е имотът ви

С него лесно разбрате дали сте направили добра инвестиция

Златно правило казва доходен ли е имотът ви | StandartNews.com

Инвестирането в недвижими имоти има една основна цел – реализирането на печалба. Как да разберете дали това е се случи? Златно правило казва доходен ли е имотът ви. Това е правилото на 1%.

По данни на Investopedia правилото на 1% е лесен и бърз начин да се прецени дали даден имот е добра инвестиция. Според него, месечният наем, който бихте могли да получите от имота, трябва да представлява 1% от покупната му цена. Например, ако купувате имот за 100 000 лева, месечният наем трябва да е около 1 000 лева, за да се смята, че инвестицията си струва. Това правило отчита само брутния доход, без да се включват разходите за данъци, поддръжка или други такси, предава сайтът "Бизнес новините" на бТВ.

Основната идея зад правилото на 1% е да даде на инвеститорите лесен начин за оценка на потенциалната доходност, без да се налага да правят сложни изчисления. Ако месечният наем покрива 1% от стойността на имота, тогава инвеститорът може да очаква добра възвръщаемост от своята инвестиция. При такова съотношение имотът ще се изплати сравнително бързо и ще започне да генерира чиста печалба.

За да прецените дали даден имот отговаря на правилото, трябва да проучите средните наеми в района за подобни имоти и да сравните тези стойности с цената за покупка. Ако съотношението е близо до 1%, имотът може да се смята за добър избор. Важно е обаче да се има предвид, че това правило е насочено към брутната доходност – тоест преди да се вземат предвид разходи за данъци, поддръжка и такси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай