Завод на Фолксваген в Сърбия? Може и в България

Появилата се вчера информация, че германският автомобилен гигант „Фолксваген“ ще отваря свой завод в Сърбия, където ще произвежда два модела автомобили, за момента се оказва само спекулация, става ясно от репортажи в различни медии...

Завод на Фолксваген в Сърбия? Може и в България | StandartNews.com

Появилата се вчера информация, че германският автомобилен гигант „Фолксваген“ ще отваря свой завод в Сърбия, където ще произвежда два модела автомобили, за момента се оказва само спекулация, става ясно от репортажи в различни медии.

Според „Дойче веле“ например, в германския концерн все още не са взели решение и е напълно възможно производствената мощност да бъде построена в България.

Не така е в дописките на сръбски медии, където пише, че новият завод на „Фолксваген“ ще бъде в Сърбия. Това съобщи вестник "Вечерне новости". Въпреки че фирмата все още официално не е направила избора си за ново производство в Централна и Източна Европа, от изданието се позовават на свои източници, според които предприятието ще е в централната част на страната - Шумадия. Повече подробности не се посочват.

Но България също е сред кандидатите за новия завод за 1,4 млрд. евро, като според източници на нашия в. "Капитал" оглежданите местоположения са теренът на бившия завод "Кремиковци" и индустриална зона "Раковски" (част от "Тракия икономическа зона").

Според сръбския "Вечерни новости" най-големият конкурент на страната е била именно България, но от германския концерн все пак са предпочели Сърбия. Сред другите кандидати са сочени и Македония, Румъния и Турция.

"Румъния и България са членки на Европейския съюз и се очакваше да са най-напред в борбата за новата инвестиция. Въпреки това доброто представяне на сръбската икономика и навлизането на почти всички важни производители на автомобилни компоненти, както и добрите отношения на държавното ръководство с германското правителство са наклонили везните в наша полза", коментира „Вечерне новости“.

В официален отговор на запитване от сръбския таблоид "Блиц" от Volkswagen заявиха, че все още не е взето решение за производството в Източна Европа и се разглеждат различни възможности. "Не коментираме плановете си за отделни държави", казва пред изданието Марк Лангендорф от комуникационния отдел на Volkswagen.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай