Петък,

Защо търпението на бизнеса за Марица-Изток2 свърши

От: СТАНДАРТ -
A
A
A

България е в много деликатно положение заради Зелената сделка. С нея ще се види разликата между богатите и бедните държави. Ние сме злепоставени с тази сделка, тъй като западните държави вече имат натрупвания и са направили преструктурирането, докато източната част на Европа продължава да е на въглища и тепърва ще плаща много пари за преструктуриране”. Това заяви зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев в сутрешния блок на Нова телевизия.

ВИЖ ОЩЕ: Бизнесът скочи срещу ТЕЦ Марица Изток 2

„Беше очевидно, че ще трябва да затваряме въглищни централи, но очаквахме, че Министерството на енергетиката ще направи някакъв план за преструктуриране. Всяка от работодателските организации, които представляваме, очакваше проект за намаляване на разходите, за оптимизиране на работниците. Затова ни изненада хомогенното решение в Народното събрание”, каза още той.

По думите му рядко се приема нещо с такова единодушие. „Всички са гласували за някакво социалистическо решение да се подпомогне ТЕЦ "Марица Изток 2", което е странно, при положение, че например ТЕЦ "Марица Изток 1" с 0,4 човека прави 1 мегават, а ТЕЦ "Марица Изток 2" – с трима. Тя е три пъти по-малко ефективна”, обясни Дачев. Той даде за пример Гърция, в която има открита мина за добив. „Там с подобни количества има 2 500 работници, а нашите, които добиват въглища, са 10 000 души”, посочи още той.

 

„Ако ТЕЦ "Марица Изток" произвежда енергия на 100 лева, тя ще печели и няма да внасяме от чужбина. Януари внесохме енергия на стойност 110 лв. Това се случва, защото този ТЕЦ работи от 30% до 50% от капацитета си”, каза Дачев. Според него той теоретично не може да бъде ефективен, тъй като не работи непрекъснато.

„Всяка година ТЕЦ 2 генерира между 150 и 200 милиона загуби. Ние вече се радваме, когато внасяме ток, което няма нищо общо с целта и създаването на тези ТЕЦ-ове", подчерта Дачев.

Ден по-рано работодателските организации, обединени в Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов във връзка с решението на НС за ТЕЦ „Марица Изток 2“. В него бизнесът възразява срещу „непазарни практики от периода преди 1989 г.

„ТЕЦ Марица Изток 2“ ще работи на непазарна цена. Това ще струва на фонд Сигурност на електроенергийната система в годишен план над 150 млн. лева, което ще се плати от потребителите през фиксираната компонента от крайната цена на електроенергия, наречена „Задължение към обществото“. Това ще повиши допълнително цената на електроенергията“, предупредиха работодателите от КРИБ, АИКБ, БТПП и БСК. И заявиха: „Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме ЕК за тези практики, които са против интересите на България”.

 

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички