Заседава Междуправителствена българо-руска комисия

Русия е един от основните външнотърговски партньори на България

Заседава Междуправителствена българо-руска комисия | StandartNews.com

На 16 и 17 септември в резиденция "Евксиноград" край Варна се провежда заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Съпредседатели на комисията са министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова и министърът на промишлеността и търговията на Руската Федерация Денис Мантуров.

В рамките на сесията двете страни ще обсъдят въпроси от взаимен интерес в областта на търговията, енергетиката, туризма, инвестициите, околната среда, транспорта, селското стопанство и други. Успоредно със заседанието на междуправителствената комисия ще се проведе и българо-руски бизнес форум.

Русия е един от основните външнотърговски партньори на България. Икономическите връзки между България и Руската федерация се регулира от договореностите между Руската федерация и Европейския съюз.

По предварителни данни за 2018 г. двустранният стокообмен е намалял с 4.1% до 4.14 млрд. щ. долара. Износът се е свил с 46% и е 451 млн. щ. д., а при вносът има увеличение с 6.1% и е на стойност 3.69 млрд. щ. долара. Числата показват, че Руската федерация е най-големият вносител у нас в групата на страните извън Европейския съюз. Търговското салдо винаги е било отрицателно за България, а през миналата година се е увеличило с 22.4% до 3.24 млрд. щ. долара.

България пък заема около 1% от външнотърговския стокообмен на Русия.

Най-голям дял в износа ни имат медикаментите, хладилници и други. Над 85 % от вноса у нас се формира от минерални продукти и горива, а останалата част се състои от суровини, материали и изделия на машиностроенето.

През първото полугодие на тази година стоки на най-голяма стойност България е внесла от Руската федерация - 2.5 млрд. лв., но има спад от 23 на сто.

По данни на БНБ към декември 2017 г. обемът на инвестициите в България от Русия възлиза на 1.97 млрд. евро, което представлява 4% от всички инвестиции. В ранглистата на чуждестранните инвеститори по страни Русия заема седмото място за периода 1996-2017-а.

Сътрудничеството в областта на туризма също може да се каже, че е в застой. Посещенията на български граждани в Русия са значително по-малко. През миналата година броят на руските туристи е намалял с 8.3% и е 511 701 души, при което Русия заема шесто място сред всички страни по този показател.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай