Строят индустриална зона Варна до края на 2020

Първата копка по обособяването на индустриалната зона край Варна може да бъде направена още до края на тази година, съобщи в града министър Емил Караниколов

Строят индустриална зона Варна до края на 2020 | StandartNews.com

Първата копка по обособяването на индустриалната зона край Варна може да бъде направена още до края на тази година, съобщи в града министър Емил Караниколов, който участва в работна среща по темата.

Във форума се включиха кметът Иван Портних, областният управител Стоян Пасев, директорът на Национална кампания "Индустриални зони" ЕАД Антоанета Барес, представители на бизнеса.

"Липсата на готови индустриални зони в страната доведе до това, че изпуснахме инвеститори", посочи Караниколов. Той допълни, че предстои да бъде открита такава в Стара Загора, но тя е много малка и е разположена върху 140 декара.

Във Варна зоната ще е много по-голяма - 10 000 декара, допълни Караниколов. По думите му, терените са земеделски и горски фонд, който обаче е естествен, получил се от необработваеми земи.

В зоната попада и местността Побити камъни, допълни министърът и подчерта, че създаването на зоната няма да засегне по никакъв начин който и да било културен, природен или исторически паметник.

В момента се подготвя закон за индустриалните зони, като целта е сроковете по изграждането им да бъдат облекчени, допълни Караниколов. По думите му, текстовете ще бъдат съобразени с изискванията на еврорегламентите.

В закона ще залегне начинът на изграждане на тия зони, независимо дали са държавни, общински, частни или смесени, посочи министърът. По думите му, ще бъдат облекчени сроковете по закона за енергетиката и по този за устройство на територията, както и за присъединяването към ВиК-инфраструктурата.

"Идеята е да се допусне държавата да изгражда съпътстващата инфраструктура, но за да разреши Брюксел ползването на пари по еврофондове, тя да се ползва не от един, а от много инвеститори", допълни Караниколов.

Той уточни, че новият закон предстои да бъде разгледан от Министерския съвет. "Имаме подкрепата на политическите сили, на икономическата комисия в НС и до два месеца той може да стане факт", каза още министърът.

"За възстановяването на икономиката Караниколов посочи, че единственото, което го притеснява, е увеличаването на броя на заразените и на страха у потребителите. Ако се свие потреблението в Европа, това ще се отрази и върху нашата страна", каза министърът.

Той припомни, че родните предприятия не са затваряни заради пандемията, но призова всички да спазват мерките срещу заразата. "Ако се получи още едно свиване, не бих бил оптимист, че и следващата година ще сме в добра икономическа кондиция", каза Караниколов.

За изграждането на индустриална зона във Варна кметът Иван Портних посочи, че градът е изцяло обезпечен като комуникации и логистика, има и невероятен капитал от близо 30 хиляди млади образовани хора от шестте университета.

Портних припомни, че приоритет за правителството е автомагистрала "Хемус", която също е от значение за потенциалните инвеститори." За развитието на зоната ще помогне и държавният проект по удълбочаването на езерото, което ще даде възможност за развитие на пристанищата", допълни кметът.

По думите му, целта ще бъде във Варна да бъдат привлечени производства с висока добавена стойност, които имат нужда от квалифицирани кадри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай