Понеделник,

Заимов: Спестяванията на хората са сигурни

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
A
A
A

Финансистът Мартин Заимов заяви тази сутрин пред бТВ, че хората няма за какво да се притесняват във връзка с приближаващото влизане в „чакалнята“, а после и в самата еврозона, защото спестяванията им са гарантирани.

„Системата ни е така структурирана и управлявана, че тя не може да бъде тайно и изведнъж ревизирана. Първо ще разберем достатъчно рано, и ще има време да си сменим парите по дефиниция. Второ, в началото на въвеждането на валутния борд, в българската финансова система пропорцията на левове спрямо чужда валута беше от порядъка на 25%. В момента левът е 80%. Системата се стабилизира през обмена в евро. Колкото повече относителното недоверие на мнозинството хора се увеличава, толкова повече те сменят парите си от лева в евро, и така става по-трудно системата да бъде ревизирана“, обясни Заимов.

Въпросът не е във влизането в ERM ІІ, а в минаването от ERM ІІ с приемането на еврото – там е критичната точка, посочи още Мартин Заимов.

„Влизането в ERM ІІ е по традиционните правила, които са на 20 години, те очевидно са остарели и очевидно не са приложими за България. Те позволяват хипотетично промяна на курса“, посочи още той. 

Според него истинският въпрос е не дали еврото е успешна или не бъдеща валута, а дали Европейският съюз е успешна или не бъдеща територия.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички