Зачитат стажа в чужбина при безработица у нас

Осигурителен стаж, придобит по международни договори, по които България е страна

Зачитат стажа в чужбина при безработица у нас | StandartNews.com

Правителството одобри промени в Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица, които уточняват разпоредбите, свързани с определяне на правото на обезщетение за безработица на работили в чужбина.

Предвижда се при определяне на правото на обезщетение за безработица да се зачита осигурителен стаж, придобит по международни договори, по които България е страна, както и по законодателство на друга държава-членка на ЕС по силата на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност.

Съгласно промените, гражданите ще могат да подават заявленията за отпускане на парични обезщетения и приложения към тях по електронен път, по реда на Закона за електронното управление. По този начин се ограничава административната тежест и се подобрява административното обслужване на гражданите.

Промените привеждат наредбата в съответствие с измененията в Кодекса за социално осигуряване, в сила от 1 януари 2019 г, Административно-процесуалния кодекс, Закона за електронното управление и Закона за платежните услуги и платежни системи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай