За първи път имаме 20% по-евтин природен газ

САЩ имат интерес от диверсификация на доставките на газ, коментира Валентин Николов

За първи път имаме 20% по-евтин природен газ | StandartNews.com

"България купи за първи път различна газ от „Газпром”. В крайна сметка дойде 20 % по-евтин природен газ. В момента той се търгува по 12 долара, а ние го получаваме по 19. В момента Булгаргаз е монополист. С новите изменения в закона можем да доставяме газ отвсякъде". Това заяви в предаването  „Офанзива" с Любо Огнянов по Канал 3 председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов от ГЕРБ. Той съобщи, че само топлофикациите и електроразпределителните връзки ще вземат регулирани цени.

Открихме вече 11-километровата връзка, която свързва турската с българската. Имаме искане за нова точка на достъп. Газът да влиза вече откъм Турция. През януари Гърция и Македония ще бъдат задоволени от тази точка на достъп, обясни Николов.

Във връзка с резултатите от посещението на Бойко Борисов в САЩ по темата енергетика Валентин Николов заяви, че САЩ имат интерес от диверсификация на доставките на газ. Втечнен газ може да идва от всякъде, до 20 % България транс газ ще участва в този терминал. Посещението на Борисов засегна и ядреното гориво. Също и Балкански поток и АЕЦ Белене. И двете са чувствителни за САЩ. Южен поток не беше български, а Балкански поток е български", коментира Николов.

 

"НЕК разполага с част от оборудването за ядрения остров. Имаме и проект, който е пред лицензи. Приключил е срокът и в момента очакваме г-жа Теменужка Петкова да ни предложи листа”, коментира шефът на енергийната комисия в НС. Той уточни, че интерес имат водещи компании в енергетиката: "Фраматом", "Дженеръл електрик", "Росатом", корейска ядрена компания и водещата китайска. Едни от най-големите компании са заинтерсовани от този проект. Проектът трябва да бъде променен. Ядрени експерти от Америка трябва да дойдат, ако искаме АЕЦ "Белене" да работи", каза още той.

"Уестингхаус произвеждат касети с ядрено гориво в Швеция. Опитът им с руски централи беше неуспешен, касетите се огънаха пред голямата им мощност. В Украйна нямаме данни за лоши резултати. Няма да бъде допуснато нелицензирано ядрено гориво. АЕЦ Козлодуй работи с по-обогатено руско гориво. Това позволява да вдигнем мощността с 8 %.”, каза депутатът от ГЕРБ.  Той призна, че оставката на Бисер Петков го е изненадала. Може би премиерът иска по-действена работа", заключи Валентин Николов като не се нае да прогнозира коя от двете заместнички на Петков – Зорница Русинова или Деница Сачева, ще  наследи на поста или министър-председателят ще се спре на трети експерт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай